1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Mayoya yasak Avrupa Konseyi'nde

Avrupa Konseyi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve CHP Milletvekili Gülsün Bilgehan, İstanbul Belediyesi'nin yasağını Konsey gündemine taşıyacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin reklam panolarında bikini ve mayo reklamlarına izin vermemesi, Avrupa Konseyi gündemine taşınıyor. 

Konseyin haziran oturumunda, "reklamlarda kadın" konusunda bir rapor sunmaya hazırlanan Avrupa Konseyi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, kadın ve erkek bedeninin, ilgisi olmayan ürünlerin tanıtımında cinsel obje olarak kullanılmasının doğru olmadığını ancak "mayo" reklamlarına sansürün de kadına karşı tesettürü öne çıkaran anlayışın bir göstergesi olduğunu belirtti. 

"Mayo reklamında ne kullanacaklar, salatalık, patlıcan ya da traktör mü?" diyen Bilgehan, AKP yönetimi döneminde tesettürün ve örtünmenin öne çıkarıldığını kaydederek, "Mayolu kadınları önce panolardan, sonra plajlardan çıkaracaklar" dedi.

'Etik kurulu kurulsun' 

Haziranda Avrupa Konseyi Genel Kurulu'nda, 'Reklamlarda Kadın İmajı' adlı bir rapor sunacağını bildiren Bilgehan, raporda, reklamlarda kadının cinsel meta olarak ya da sadece anne ve eş konumunda sunulmasının, araba gibi ilgisiz ürünlerin reklamında kadın ya da erkek bedeni kullanılmasının eleştirildiğini belirtti. 

Raporda, 47 ülkeye bir tavsiye kararıyla 'reklam etik kurulları kurulmasını' önereceklerini kaydeden Bilgehan, cinsiyet ayrımcılığı yapan reklamcılara yaptırım uygulanmasını, tüketicilerin eleştiri amaçlı olarak bu kurullara başvurmasının kolaylaştırılmasını, eşitlikle ilgili iyi bir sunum yapan şirkete 'Avrupa reklam ödülü' verilmesini önerdiklerini anlattı. 

İstanbul'da mayo reklamlarının yasaklanmasına karşı çıkan Bilgehan, konunun rapor Konsey toplantısında görüşülürken gündeme geleceğini vurguladı. Bu uygulamanın, kadının modern yaşamda yerini almasına karşı olan tesettürcü, kadını örtünmeye zorlayan anlayışın bir yansıması olduğunu dile getiren Bilgehan, mayo reklamında kadın kullanılmasının doğal olduğunu kaydederek şöyle konuştu: 

"Raporumuzda biz sansür zihniyetine karşı çıkıyoruz. Ahlak bekçiliği yapılmasını da doğru bulmuyoruz. Mayo reklamına sansür bugünkü iktidarın yaklaşımını gösteriyor. Laik bir ülkede tesettür reklamları panolarda yer buluyor ancak mayo reklamı yasaklanıyor. Milyonlar işte bu yüzden sokağa döküldü."

Belediyeden savunma

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir açıklama yaparak, mayo reklamlarına herhangi bir yasak getirilmediği savundu. Belediye kentteki bazı afiş, billboard ve otobüs reklamlarını da basına dağıttı.

Danimarka basını: İstanbul yasaklıyor

Danimarka'nın önde gelen gazetelerinden Politiken, İstanbul'da Büyükşehir Belediyesi tarafından billboard'larda mayo reklamları-na uygulanan yasağa geniş yer verdi. "İstanbul, mayo modellerini yasaklıyor" başlığıyla verilen haberde, Nelson firmasının mayolarını satan mağazalardan, bikinili ve mayolu manken fotoğraflarını vitrinlerine koymak için izin almalarının istendiği belirtildi. 

Haberde, Nelson firması sahiplerinden Moris Eskinazi'nin, "Daha önceleri izin almamız gerekmiyordu, şimdi asacağımız fotoğrafların bir kopyasını göstermemizi istiyorlar. Yetkililer fotoğrafların AB standartlarına uymadığını ve trafik kazalarına neden olabileceğini gerekçe gösteriyor" sözlerine de yer verildi. 

Haberde ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin, bu firmalara müracaatlarını tam olarak yapmadıkları için gerekli iznin verilmediğini açıkladıkları kaydedildi. 

Belediye Meclisi Sözcüsü Ahmet Faruk Yanar-dağ'ın, fotoğrafları yasaklayan herhangi bir yasa olmadığı yolundaki sözlerine de yer veren gazete, bu yıl içinde 4 firmaya bu konuda yasak getirildiğini belirtti.
Saliha Çolak / İrfan Kurtulmuş - Milliyet
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2007 Pazar 08:03:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?