3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Mehmet Ali Talat İstanbul'da

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Finlandiya'da yapılacak toplantının iptal edilmesi hususunda kesin bilgi sahibi olmadığını belirterek, "Şu bir gerçek ki, bu iptalin sebebi biz değiliz" dedi.
 
İktisadi Kalkınma Vakfı'nda düzenlenen bir toplantıya katılan Talat, basına kapalı gerçekleştirilen toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak, "Finlandiya'da yapılacak toplantının iptal edilmesi hususunda kesin bilgi sahibi değilim. Rum basını sürekli basit koşullar öne sürüldüğünü ifade ediyor. Eğer ondan kaynaklanan bir iptal ise o zaman tabi yorum başka olmalı. Şu anda bilgim yok.
Finlandiya'nın bu girişiminin gerçekleşmemesi beni memnun etmedi. Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde ortaya çıkması muhtemel bir sıkıntı halen çözümlenmemiş durumda. Finlandiya'nın paketinin dengesizliği bir yana ama yine de bu sürecin müzakere edilerek bir noktaya götürülmesinde yarar var. Rum kesimi KKTC'yi muhatap almayarak Türkiye'yi muhatap almaya çalışıyordu. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Şu bir gerçek ki, bu iptalin sebebi biz değiliz. Herhangi bir sorumluluğumuz yok" dedi.
 
Talat, görüşmelerde Türk heyeti ile birlikte yer alınması hususundaki soru üzerine, "Bu bir hayal. KKTC kendi varlığı ile kendi halkıyla bir varlıktır. Bu varlık orada temsil edilecektir. KKTC'nin temsilinin dışında KKTC sorunu ile ilgili bir toplantı yapılamaz" diye konuştu. Bu konuda kendilerine gelen bir talep olmadığına dikkat çeken Mehmet Ali Talat, Finlandiya Dışişleri Bakanı'yla yarın yapılacak görüşmelerde ne koşulacağı yönündeki soruya, "Biz her şeyi söyleyeceğiz. İzolasyon haksızlığını anlatacağız. Geri adım atmamızı istemelerinin haklı olmadığını söyleyeceğiz. Sadece o değil, Türkiye limanlarının, hava sahalarının açılması gibi çok şey istediler. Bir şey vermedik. Son derece dengesiz bir durum" açıklamasında bulundu.
İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2006 Perşembe 18:08:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?