4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

'Melen suyunda sakınca yok'

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), İstanbul'a verilen Melen suyunun sağlık açısından hiçbir sakıncası bulunmadığını, arıtma tesisi çıkışında ve musluklara ulaşan suda, kolibasili değerinin sıfır olduğunu bildirdi. 

İSKİ'den yapılan yazılı açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in açıklamalarına yer verilerek, Tekin'in "İstanbul'un ciddi boyutlarda su sorunuyla karşı karşıya bulunduğu, buna karşın İstanbul Büyükşehir Belediyesinin su politikası olmadığı"nı ifade ettiğinin belirtildiği kaydedildi.

Gürsel Tekin'in Melen Çayı'nda incelemelerde bulunduklarını ifade ettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu haberde, Gürsel Tekin, Melen Çayı'nda incelemelerde bulunduklarını, havza alanında köpeklerin dolaştığını gördüklerini ve yaptırdıkları analiz sonuçlarında Melen Çayı'nda 1000 oranında kolibasili çıktığını belirtmiştir. Yalnızca bu açıklamalar bile Tekin'in konuya ne kadar uzak olduğunu göstermektedir."

Havzaların korunması

İstanbul'un içme suyu havzalarının tümüyle korunmasının zor olduğuna da dikkat çekilen açıklamada, "Bazı havzalarımızda plansız yapılaşmaya bağlı olarak çevresel kirlenmeye sebep olan unsurlar yer yer bulunmaktadır. Ancak bu hususların tamamen ortadan kalkması için İSKİ olarak çalışmalarımız süratle devam etmektedir" denildi.

Açıklamada, İSKİ'nin havzaların mutlak ve kısa mesafeli koruma alanlarına özellikle hassasiyet gösterdiği de vurgulanarak, bu alanlarda yapılaşmaya kesinlikle izin verilmediği belirtildi.

Orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında havza yönetmeliğine uygun olmayan yapılar için hukuki işlemlerin sürdüğü de ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Melen havzasının da İstanbul'un su kaynağı olarak ilan edilmesiyle birlikte havzadaki rehabilite çalışmaları büyük önem kazanmıştır. Melen havzasının kirlenmemesi için Çevre ve Orman Bakanlığı, DSİ ve Düzce Belediyesi ile birlikte ortak çalışmalarımız sürdürülmektedir. Bölgedeki sanayi kuruluşları sürekli olarak denetlenmekte, arıtma tesisi bulunmayan ve arıtma tesislerini çalıştırmayan herhangi bir kuruluşun tespit edilmesi durumunda da gerekli işlemler yapılmaktadır.

Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ham sularla ilgili yönetmeliğe göre A1 ve A2 parametrelerinde arıtılabilir ham su olan, ileri teknolojilerle donatılmış Ömerli İçme suyu Arıtma Tesisleri'nde ozon ve klor sistemleri ile arıtılan ve AB, ABD Çevre Koruma Ajansı, Dünya Sağlık Teşkilatı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik kriterlerine tamamen uygun olarak şehre verilen Melen suyunun sağlık açısından hiçbir sakıncası bulunmamaktadır. Arıtma tesisi çıkışında ve musluklara ulaşan suda, resmi internet sitemizden de ulaşılabilen Su Kalite Raporu'ndan görüleceği üzere kolibasili değeri '0' (sıfır) dır."

aa
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2008 Cumartesi 15:57:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?