30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Merdiven altı jellere dikkat!

DOMUZ GRİBİ NEDENİYLE SATIŞI ARTAN TEMİZLİK JELİNDE

Turkuaz Sağlık Hizmetleri İşletme Müdürü Kimya Mühendisi Hanifi Karahan Bozkurt, domuz gribi virüsünün günümüzde antiseptik el jellerinin kullanımını arttırdığını kaydetti.

Türkiye'de domuz gribinden ölümlerin artmasından dolayı jellere olan rağbetin de yoğunlaştığını ifade eden Bozkurt, "Domuz gribi dışında çok daha tehlikeli virüsler mevcut. Bunların birçoğunu antiseptik jellerle gidermemiz mümkün. Daha önce de kuş gribi gibi virüslerin insan hayatını olumsuz etkilemesinden dolayı şuan bu tarz jellere yoğunlaşma söz konusu. Bu ürün zaten dünya çapında çok kullanılan bir üründü. Ancak Türkiye'de yeni yeni yaygınlaşmaya başladı. Bu ürün alkol bazlı bir üründür. Üründe bazı polimerler jelleştirici ajanlar ve nemlendiriciler mevcuttur" dedi.

Jellerin kullanımının artması ile birlikte kaçak üretimin de arttığına değinen Bozkurt, "Kesinlikle bilmedikleri ürünleri almasınlar. Eczane ve büyük marketler dışında açıkta satılan bu tarz ürünleri almasınlar. Çünkü üründe arz talebinden kaynaklanan bir patlama oldu. Aldığımız duyumlara göre, birçok kişi bu ürünü merdiven altı diye tabir edilen bir biçimde üretmeye başladı. Kimi firma da nasıl ki kolonyalarda etil alkol yerine metil alkol kullanıyorsa, bu üründe de metil alkol kullanımı oluşturacak ortam oluştu. Bu tarz ürünleri kullananlarda sıkıntı olabilir. Örneğin deride tahriş olma gibi sıkıntılar olabilir. Vatandaşın bu tarz ürünlerden uzak durmasını tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.

Kimya Mühendisi Hanifi Karahan Bozkurt, domuz gribinden önce stoklama yaptıklarını belirterek, "Fakat domuz gribinden sonra kapasitemizin çoğunu domuz gribine yönelik ürünlere ayırmış durumdayız. Çünkü insanlar domuz gribinden ölümler nedeniyle bu konuda ciddi anlamda önlem almak istiyorlar" dedi.

Turkuaz Sağlık Hizmetleri Dış İlişkiler Departmanı Müdürü Çiğdem Şener ise domuz gribinden sonra anti bakteriyel ürünle yönelik talebin arttığını kaydetti. Özellikle Avrupa ülkelerinden olmak üzere gelişmiş Arap ülkeleri ve Türkiye içerisinden yoğun bir talep aldıklarını kaydeden Şener, "Bu hastalık sonrası öngörü ile yaptığımız genişletmeler sayesinde bu taleplere de yanıt verebiliyoruz. Şuanda bu ürüne yüzde 300 oranında bir talebin arttığını söyleyebiliriz. Hem iç, hem de dış piyasada artış oldu" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2009 Salı 16:24:01
Güncelleme :4 Kasım 2009 Çarşamba 09:49:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?