3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Metin And son yolculuğuna uğurlandı

İstanbul'da geçirdiği rahatsızlık sonucu kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden araştırmacı-yazar Metin And, sevenlerinin gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı.


Geçirdiği rahatsızlık sonucu dün akşam saatlerinde kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren yazar, araştırmacı ve bilim adamı Metin And'ın cenazesi bugün Teşvikiye Camii'ne getirildi. Cenaze törenine Hıncal Uluç, Tekin Akmansoy, Ayten Uncuoğlu, Sermet Ekin, Cevap Çapan, çok sayıda meslektaşı ile sevenleri katıldı. Babasının ölümü ile büyük bir üzüntü yaşayan Esra And, babasının 81 yaşında olmasına rağmen hayat dolu, çocuksu bir yapısının olduğunu ifade etti. Babası ile en son geçen cuma görüştüğünü belirten Esra And, "Bugünlerde torunu ile birlikte yanına gidecektik. Tek amacımız onun yarım kalan Çarşı Ressamları projesini tamamlamak. Ona en büyük vedayı o projeyi hayata geçirerek yapacağız" dedi.
Metin And, Teşvikiye Camii'nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Eski Kozlu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

METİN AND KİMDİR?
Metin And, 17 Haziran 1927'de İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitiren And, yüksek lisans yapmak için Londra'ya, daha sonra bale, opera ve tiyatro eğitimi için Rockefeller Vakfı bursuyla New York'a gitti. Yazı yaşamına edebiyat, opera ve bale eleştirmenliği ile başlayan And, Ulus gazetesinde 15 yıl boyunca tiyatro eleştirileri yazdı. Kuruluşundan itibaren Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nde 30 yılı aşkın süre öğretim üyeliği yapan And, 1994'te emekli oldu. Emeklilikten sonra Boğaziçi ve Bilkent üniversitelerinde 3'er yıl "Kültür Tarihi" dersleri verdi. And, bazıları yabancı dillerde olmak üzere 50 kadar kitap, bin 500 kadar bilimsel inceleme, tanıtma-eleştiri yazısı ve ansiklopedi maddesi kaleme aldı. Metin And, Türk Dil Kurumu Bilim Ödülü (1970), Türkiye İş Bankası Bilimsel Araştırma Ödülü (1980), Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü (1983), Fransa Hükümeti'nin "Officier de l'ordre des Arts et des Letres" nişanı (1985), İtalya Cumhurbaşkanı'nın "Şövalyelik" nişanı (1991), Türkiye Bilimler Akademisi Hizmet Ödülü (1998) gibi ödül ve nişanlar aldı.

iha
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2008 Cuma 14:48:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?