4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Metorolojiye inanç kalmadı

İstanbul'a kar yağsa bir dert, yağmasa ayrı bir dert. Yağmamasına en çok yarı yıl tatilini karda oynayarak geçirmek hayali kuran çocuklar üzüldü. Ama karı dört gözle bekleyenlere bir müjdemiz var. Meteoroloji mühendisleri önümüzdeki haftalarda büyük bir yağış bekliyor.

Önce sabaha karşı başlayacak dediler. Akşam kar umuduyla başını yastığa koyan İstanbullu çocuklar sabah heyecanla pencerelere koştu, ama bekledikleri kar gelmedi. Haber bültenlerinde Anadolu’dan kış manzaralarını izleyen çocuklar öğleden sonra gelecek denilen karı bu sefer pencere önlerinde beklemeye başladılar. Gelmedi. 16.30’dan sonra gelecek dediler, dört gözle o saati beklediler. Karla karışık yağmur yağdı, ama çocukların beklediği lapa lapa kar yine yoktu. Tam umutları tükenecekti ki gece başlayacak dediler, fakat gece de kara kavuşamadı İstanbullu çocuklar. Hâlbuki İstanbul’a 60-70 kilometre ötedeki Kocaeli kara teslim olmuş, yollar tıkanmıştı. Babasını yolunu gözlercesine karı bekleyen çocukların hevesi kursağında kaldı. Fakat meteoroloji uzmanları müjde veriyor; önümüzdeki ayın ortalarında Balkanlardan kar geliyor. Ama bu sefer tahminlerinde eminler. Çünkü, “İstanbul’a hep Balkanlardan, Edirne üzerinden gelen hava sistemleri yağış bırakır. Kuzeyden gelen hava sistemleri nemli olmadığı için yağış bırakmaz.” diyorlar.

Yeni bir kar müjdesi var

Geçtiğimiz hafta başında Meteoroloji Genel Müdürlüğü uyardı; tüm Türkiye de olduğu gibi 15 milyonluk İstanbul’da da yoğun kar yağışı olacak, şehir merkezinde kar kalınlığı 5, şehir merkezi dışında 10 cm bulacak denildi. Büyükşehir Belediyesi alarma geçti. 255 noktada 1038 araç ve 3 bin 557 personel hazır olda karı bekledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Afet Kordinasyon Merkezi’nde (AKOM) sabaha kadar kar yağmasını bekledi. Fakat kar yağmadı.

Hem ünlü meteoroloji mühendisi Bünyamin Sürmeli hem de Gökhan Abur önümüzdeki haftalarda Balkanlar üzerinden kar yağışının geleceği müjdesini veriyor. Gökhan Abur, İstanbul’a kar yağışının batıdan, Balkanlar’dan gelen soğuk ve nemli hava sistemleriyle oluştuğunu, Kırım üzerinden kuzeyden gelen kuru ve soğuk hava sistemlerinin ise genellikle yağış getirmediğini söylüyor. Ama bu haftadan itibaren orta Avrupa hızla soğuyacak ve hareket eden nemli soğuk hava içinde bulunduğumuz ayın sonuna doğru Edirne üzerinden İstanbul’a kar yağışı getirecek.

İstanbul’a yağmayan kar ve alınan önlemler ardında polemikler bıraktı. Meteoroloji mühendisi Bünyamin Sürmeli geçtiğimiz hafta için yoğun kar yağışı beklemiyordu. Tahminlerinde yükseklere biraz kar yağacağını ama yağışın karla karışık yağmur şeklinde olacağını söylemişti. Gökhan Abur da aynı tahmini yapmıştı. Bu sebeple Sürmeli, AKOM’un yoğun kar yağışı tahminini nereye dayandırdığını ve bu konuda ısrarcı davranmasını anlamadığını söylüyor. Ama AKOM’un ihtimallere dayanılarak yaptığı hazırlıkları doğru buluyor. Sürmeli, Kadir Topbaş’ın riski iyi yönettiğini söylüyor. Kandilli Rasathanesi meteoroloji mühendisi Adil Tek de geçtiğimiz hafta için yoğun kar yağışı beklemiyormuş. Tek, geçen hafta İstanbul’da yaşananları şöyle değerlendiriyor; “Bence belediye hava tahmini yapmamalı. Saat 16.00’da 17.00’da başlayacak dediler. Olayı şova dönüştürdüler. Hazırlık yapıp beklemeliydiler. Medyaya bu kadar duyurulmamalıydı

Zaman/Gülizar Baki
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2008 Cumartesi 13:44:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?