2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Metrobüs geldi, minibüsçüler bozuldu

E-5 üzerinde trafiği tıkayan en önemli etkenlerden biri olan minibüsleri kaldırmak ve E-5 trafiğini rahatlatmak amacıyla hazırlanan metrobüs projesi, yarım haliyle bile minibüslere müşteri kaybettirdi. Metrobüsten önce 700-800 bin YTL değer biçilen minibüs hatları, 150 bin YTL'ye alıcı bulamıyor.

 

E-5 Karayolu üzerinde yaşanılan trafik çilesine son vermek ve bu yol üzerinde trafiğin tıkanmasının en önemli sebeplerinden biri olan minibüs taşımacılığını sona erdirmek için hazırlanan metrobüs projesi, ulaşıma açılmış yarım haliyle bile minibüsleri zor durumda bıraktı. Yaklaşık 650 minibüsün faaliyet gösterdiği Topkapı-Küçükçekmece hattında minibüs plakalarının değeri 500 bin YTL'den 150 bin YTL'ye kadar düştü. Topkapı- Esenyurt hattında çalışan dolmuşlarsa metrobüsler yüzünden taşıyacak yolcu bulamıyor. Metrobüsün Topkapı-Avcılar hattının tamamlanmasıyla birlikte bu hat üzerindeki bine yakın dolmuş ve otobüsün trafikten kaldırılması bekleniyor.

Geçen hafta seferlere başlayan metrobüs, İstanbullulardan büyük talep görüyor. Metrobüsün çalışmaya başlaması vatandaşları saatler süren trafik çilesinden kurtarırken, aynı güzergahta çalışan minibüsçüleri ise zor durumda bıraktı. Metrobüsün minibüsleri vurduğunu belirten minibüs şoförü Nevzat Özden, çalıştığı minibüsün hattı ile birlikte satılığa çıkarıldığını belirtti. Birçok minibüsçünün hattını satmak istediğini kaydeden Özden, "200 bin YTL'ye bile versek alan yok. Bu kadar insan bu saatten sonra ne yapacak, ekmeğini nereden çıkaracak? Minibüsümüzü sattıktan sonra köyümüze döneceğiz." şeklinde konuştu.

Metrobüslerin ilk hafta ücretsiz hizmet vermesi ve yıl sonuna kadar da yüzde 50 indirimli yolcu taşıyacak olması, dolmuşları bitirme noktasına getirdi. Topkapı-Esenyurt hattı üzerinde 13 yıldır yolcu taşıyan Fırat Süleymanoğlu, özellikle Topkapı-Cennet durakları arasından hiç müşteri alamadıklarını söyledi. Güzergâhın Avcılar kısmının tamamlanmasıyla işlerinin tamamen biteceğini anlatan Süleymanoğlu, "Gün boyunca yakıt parasına çalışıyoruz." dedi. Aynı hat üzerinde çalışan İlhan Timur ise dolmuş hatlarının yarı yarıya düştüğünü ifade etti. "Hatlarımızı satmak istesek alan yok. Eskiden 600 bin YTL değeri olan hat elimizde kaldı." şeklinde konuşan Timur, işlerinin yüzde 70 oranında düştüğünü belirtti. Dört yıldır güzergâhta yolcu taşıdığını dile getiren Sefa Yalçın'a göre metrobüsler, İstanbul trafiğini rahatlatacak. "Ben dolmuş şoförü olarak metrobüsleri destekliyorum." diyen Yalçın, "Önemli olan kişilerin çıkarları değil, milletin çıkarlarıdır." şeklinde konuştu.

Bazı minibüsçülerin şikayet ettiği metrobüs, ulaşıma açılmış eksik haliyle bile İstanbulluları memnun etti. Metrobüsün çok rahat olduğunu söyleyen Rıdvan Şahin, "Hatların değerinin düşmesi ise sanıyorum vatandaşların artık minibüsleri tercih etmemesinden kaynaklanıyor." dedi.

Metrobüsün çok iyi bir ulaşım aracı olduğunu belirten Mustafa Caner ise üst geçitlere çıkan merdivenlerin dar olmasından yakındı. İnsanların daha çok metrobüse yöneldiğini aktaran Caner, "Metrobüs çok güzel, ulaşımı çok kolay sağlıyor. Vatandaş ulaşımı rahat olduğu için metrobüsü tercih ediyor." şeklinde görüşünü ifade etti. Minibüsçülerin şikayetlerinin metrobüsün sağladığı rahatlığın yanında hiçbir kıymeti olmadığını belirten Mehmet Özdemir ise "Ancak üçüncü dünya ülkelerinde görülen minibüs taşımacılığının sona eriyor olması ülkemiz ve İstanbul adına sevindirici bir gelişme. Tıka basa yolcu taşıyan, insan hayatını ve trafik kurallarını hiçe sayan yolculuğu bir işkenceye çeviren minibüslerin tedavülden kalkacak olması, gerçekten çok sevindirici. Minibüsçüler, şikayet edeceklerine, yeni durumu bugüne kadar kazandıklarına saysınlar." diye görüş belirtti.

Hüseyin Aydın-ZAMAN
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2007 Salı 08:57:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?