4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Metrobüs inşaatı köprü trafiğini kilitledi

İstanbul'un en önemli ulaşım hatlarından biri olan ve iki yakayı birbirine bağlayan Boğaziçi Köprüsü'nden geçmek gün geçtikçe zorlaşıyor. Son birkaç haftadır köprüye bağlanan yollarda çıldırtan bir trafik sıkışıklığı yaşanıyor. 

İstanbul'un dillere destan trafik sorunu gündemden düşmüyor. Son yıllarda yol ve kavşak ile toplu taşıma yatırımlarında önemli işlere imza atılsa da bazı güzergâhlarda trafik sorununun önüne geçilemiyor. Her gün kapasitesinin iki katından fazla aracın geçiş yaptığı Boğaziçi Köprüsü, son günlerde trafik sorunu yaşanan yerlerin başında geliyor. Köprüye bağlanan yollarda, birkaç ay öncesine kadar çoğunlukla sabah ve akşam saatlerinde ya da trafik kazası ve araçların arızalanması gibi durumlarda yoğunluk yaşanırdı. Birkaç haftadır bu yollar günün her saatinde büyük bir trafik kaosuna sahne oluyor. E-5 Karayolu'nda, köprüye ulaşmak isteyen araçların oluşturduğu kuyruk her geçen gün biraz daha uzuyor. Bunun en önemli nedeni metrobüs projesi kapsamında yürütülen çalışmalar. Şu an Boğaziçi Köprüsü'nün her iki yanında yoğun bir metrobüs çalışması yürütülüyor. Bu çalışmalar özellikle Avrupa'dan Asya'ya geçişte trafiği olumsuz etkiliyor. Zincirlikuyu'dan köprüye kadarki bölümde yürütülen çalışmalar her ne kadar bariyerler arkasında gerçekleştirilse de araçların hızını yavaşlatıyor.

Boğaziçi Köprüsü ve bağlantı yollarında yürütülen projede yan yollar tamamlandıkça E-5'in ortasından şerit alınması işlemine geçilecek. E-5 Barbaros Bulvarı bağlantı köprüsü genişletilecek. Asya yakasında ise gişelerden sonraki otobüs durakları geriye çekilerek yol genişletilecek. Altunizade'ye metrobüsler için altgeçit yapılacak. Çalışmaların olumsuz hava şartları yüzünden şubata sarkabileceği tahmin ediliyor.

Boğaziçi Köprüsü'nün girişindeki kasisler de trafik yoğunluğunu artıran bir etken olarak görülüyor. Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü, köprü ile kara bağlantısı noktasında bulunan genleşmeyi kontrol eden mekanizmada tamir işlemi yürütüyor. Yaklaşık 10 gün önce başlayan çalışma kapsamında köprü girişinde bazı şeritlere kasis konuldu. Şu an Avrupa'dan Asya'ya geçişte iki şeritte kasis var. Kısa bir süre sonra karşı yönde de çalışmalara başlanacak. Trafik yoğunluğunu artıran çalışmaların aralık başına kadar süreceği tahmin ediliyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Murat Ergün, "Köprüdeki trafik sıkışıklığı artık tüm güne yayıldı. Şu an köprüyü rahatlatacak hiçbir çözüm görünmüyor. Özel otomobil kullananların trafiğe takılmama gibi bir şansı yok artık." diyor. Mevcut altyapının daraldığını, bunun da yoğunluğu artırdığını söyleyen Ergün, metrobüs çalışmasının bitmesinden sonra da sürücüler açısından sorunun çözülmeyeceğini fakat toplu ulaşımda yolcuların rahat edeceğini söylüyor. Belediye yetkilileriyse, Boğaz Köprüsü trafiğine takılmak istemeyen sürücülere Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü veya Sirkeci-Harem arabalı vapurlarını kullanmayı tavsiye ediyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 10:03:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?