4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Metrobüs Mecidiyeköy'e uzatılacak

Topkapı-Avcılar arasında hizmet veren ve günde ortalama 180 bin yolcu taşıyan metrobüs sisteminin ikinci etabı olan Mecidiyeköy kısmında çalışmalara başlandı.

Bölünmüş yolda giden otobüslerden oluşan 'Metrobüs Projesi'ni İstanbul geneline yaymayı planlayan Büyükşehir Belediyesi, 3 aylık çalışma ile metrobüsü Mecidiyeköy'e ulaştırmayı hedefliyor. Topkapı'dan Mecidiyeköy'e uzatılacak hattın Haliç Köprüsü geçişi, tek şerit olacak.

Büyükşehir Belediyesi, E-5 trafiğini rahatlatmak amacıyla eylülde devreye soktuğu metrobüs hattı sayısını 6'ya çıkarmaya karar verdi. Metrobüs sistemini önce Mecidiyeköy'e, ardından da Kozyatağı'na kadar uzatmayı planlayan Büyükşehir Belediyesi, projelerin köprü geçişleri ile ilgili sorunu da çözüme kavuşturdu. Haliç Köprüsü geçişi için köprünün ortasında bulunan bariyerler kaldırılarak, tek şeritlik metrobüs hattı yapılacak. Bu hat açıldıktan sonra, köprünün her iki tarafına sinyalizasyon sistemi kurulacak. Metrobüsler köprü geçişini, tek şerit üzerinden, karşılıklı kontrollü olarak gerçekleştirecek. Köprü üzerindeki tek şeritli hatta sinyalizasyon sistemi sayesinde bir araç geçiş yaparken, diğer araç bekleyecek.

Topkapı-Mecidiyeköy hattını 2008 yılının ilk yarısında hizmete açmayı planlayan belediye, günlük yolcu kapasitesini de 400 bine çıkarmayı hedefliyor. Mecidiyeköy'ün ardından Anadolu yakasında Kozyatağı'na kadar uzatılacak olan metrobüs hattı, Boğaziçi Köprüsü'nü özel yapılacak güzergâhla değil, köprü üzerinde trafiğe karışarak aşacak. 1,5 kilometrelik köprü geçişini yoğun trafikte, 4 veya 5 dakikada tamamlaması planlanan metrobüslerin, köprü çıkışında tekrar kendi özel güzergâhına girmesi amaçlanıyor. 2009 yılına kadar tamamlanması hedeflenen köprü geçişi ile birlikte, metrobüslerle taşınacak yolcu sayısı günlük 1 milyona ulaşacak.

Metrobüslerin gelişi ocak sonuna kaldı

Topkapı-Avcılar arasında çalışacak olan ve her biri 1 milyon 200 bin Euro'ya mal olacak metrobüslerin gelişi gecikti. Yapılan sözleşme gereği, metrobüsleri üreten Hollandalı firmanın ilk aracı 2007 Ekim sonunda İstanbul'a göndermesi gerekiyordu. Metrobüslerin gelişini geciktiren Hollandalı VDL firması, metrobüslerin geciktiği her gün için anlaşma gereği İETT'ye bir metrobüsün fiyatının onbinde biri kadar günlük ceza ödüyor. İlk metrobüsün gelmesi gerektiği tarihten itibaren 80 günlük gecikme için firma İETT'ye 48 bin Euro ceza ödeyecek.

Zaman
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2008 Pazartesi 14:20:04
Güncelleme :21 Ocak 2008 Pazartesi 14:52:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?