30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Metroda 'Altın Boynuz' manzarası

Maslak-Yenikapı metrosunun Haliç ayağı olacak köprü tarihi yarımadayı 360 derece izleme şansı da verecek

İstanbul'da Maslak ve Yenikapı'yı birbirine bağlayacak metro hattının en önemli ayağı Haliç Metro Geçiş Projesi'nin inşaatı başlatıldı.

Koruma Kurulu'nun tam 12 yıl sonra onay verdiği köprünün 2011 yılı içinde bitirilmesi planlanıyor. Çalışmayı İtalyan inşaat devi Astaldi ve Türk ortağı Gülermak yürütecek. İBB Başkanı Kadir Topbaş da her aşamada projeyi takip etti.

Köprünün, Portekiz'de üretilen yüksek teknoloji ürünü çelik ayakların yıl sonuna kadar montajının yapılacağı belirtildi. Projenin hayata geçmesiyle birlikte İstanbul trafiği de önemli ölçüde rahatlayacak.

Son teknoloji ürünü köprü, Süleymaniye'nin eşsiz manzarasına gölge düşürmeyecek tarzda tasarlandı.

Karaköy ve Galata Köprüsü'nün arasına inşa edilecek olan köprü, Koruma Kurulu'nun 12 yıllık bir değerlendirmesinden sonra onaylandı. Projeyi ise hem Türkiye'de hem de Avrupa'nın birçok ülkesinde yaratıcı tasarımlar yapan ünlü mimar Hakan Kıran yaptı. Şişhane ve Şehzadebaşı bölgesi deniz seviyesinin 45 metre üstünde yer aldığından denize yakın bir bölgede metro istasyonu yapılamıyor.

Her iki yakada da istasyonlara giden yollar dar ve yokuş olduğu için mimar Kıran, köprü üzerine bir istasyon yapılmasını öngörmüş. İstasyon, köprünün tam ortasında inildiğinde tüm tarihi yarımadanın 360 derece görüleceği bir konumda düşünülmüş. Projeyle İstanbul'un 'Altın Boynuz'u olarak nitelendirilen Haliç ve birçok tarihi mekân köprü üzerinden rahatlıkla seyredilebilecek.
 

Erhan Öztürk - Sabah
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2009 Pazar 14:56:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?