3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Metroda sona yaklaşılıyor

1998'de temeli atılan ancak toprak altından çıkan tarihî eserler sebebiyle çalışmaları uzun süredir duran Taksim-Yenikapı metrosunun Haliç geçişinde çalışmalar başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Haliç üzerine yapılacak köprü için ihaleye çıktı.

Önceki gün yapılan ihaleye katılan MAPA İnşaat ve Tic. AŞ + KOLİN İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ + LİMAK İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ + Cengiz İnşaat San ve Tic AŞ İş Ortaklığı 162,9 milyon Euro (yaklaşık 301 milyon YTL) ve Gülermak Ağır Sanayi İnşaat Taahhüt AŞ + ASTALDI S.P.A. İş Ortaklığı ise 146,7 milyon Euro (yaklaşık 271 milyon YTL) teklif verdi. İhaleyi kazanan firma, komisyon onayının ardından belli olacak ve köprünün yapımı 600 günde tamamlanacak.

Projeye göre; Haliç üzerine, 2500 milimetre çapında çelik kazıklar üzerinde inşa edilecek eğik gergin kablo askılı tipte 387 metre uzunluğunda çelik köprü kurulacak. Köprü kendi ekseninde açılır-kapanır olarak yapılacak. Unkapanı ve Beyoğlu tarafında metro istasyonu giriş binaları, Unkapanı tarafında deniz üzerinde çakma kazıklar üzerinde inşa edilecek. Projeyi, 20 yıl deneyimli, en az 1 adet çelik köprü (yaya köprüleri hariç) veya deniz yapıları yapımı işinde proje müdürü veya uzman mühendis olarak görev yapmış bir inşaat mühendisi yönetecek.

İstanbul'un "Dünya Kültür Mirası Listesi"nde kalıp kalmayacağına karar verecek raporu hazırlayan UNESCO heyeti, Taksim metrosu Haliç Köprü geçişini Süleymaniye Camii'nin silüetini kapattığı gerekçesiyle eleştiriyordu. Proje Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından da "deniz seviyesinden fazla yüksek olacağı, bunun da Tarihi Yarımada'nın silüetini etkileyeceği" gerekçesiyle onaylanmamıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi projeyi hem UNESCO'nun hem de Koruma Kurulu'nun eleştirileri doğrultusunda revize etti. Revize edilen proje 10 yıllık gecikmenin ardından nihayet yeniden başlıyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 11:13:21
Güncelleme :9 Ekim 2008 Perşembe 11:56:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?