2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Metronun delinmesi mahkemelik

Sondaj yapan bir inşaat firması Taksim-Levent Metro Tüneli'ni deldi. Metro çelik borulara çarptı, kıl payı faciadan dönüldü. Taksim-Levent Metrosu'nda büyük bir faciadan dönüldü. Mecidiyeköy'de zemin etüdü amacıyla sondaj çalışması yapan bir inşaat firması tünel tavanını deldi. 10 santimetre çapında çelik borular tünel tavanından aşağıya sarktı. Metronun delinmesi olayından sorumlu şirket hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

İÇİNDE 750 YOLCU BULUNUYORDU 

Gayrettepe durağı yakınında bir mevkide tavanı delip aşağıya inen çelik borulara o sırada içinde 750 yolcu bulunan metro aracı çarptı. Aracın ön siperliği ve iki vagonu hasar gördü. Borular hareket halindeki metronun altına düşüp, raylara da zarar verdi.

'BÜYÜK FACİALARDAN BİRİ OLABİLİRDİ' 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, olayın bir benzerinin dünyada görülemeyeceğini belirterek şöyle dedi: "Tren ortalama 80 kilometre hızla seyrediyor. Borular iki dakika önce düşse yırtarak geçecekti. Allah korusun, dünyanın en önemli facialarından biri olabilirdi." 

Metroda faciadan dönüldü

Mecidiyeköy'de bir firma tarafından yapılan sondaj çalışması sırasında yerin 25 metre altındaki metro tüneli delindi. Metro aracı, tünele sarkan çelik borulara çarptı İçinde 750 yolcu bulunan metronun iki vagonunda hasar meydana geldi. Yetkililer, "Borular iki dakika önce düşse dünyanın en önemli facialarından biri yaşanırdı" dedi.

Taksim-4. Levent Metrosu'nda büyük bir faciadan dönüldü. Mecidiyeköy'de bir firma tarafından yapılan sondaj çalışması sırasında yerin 25 metre altında bulunan metro tünelini delindi. Tünele sarkan çelik borulara hareket halindeki metro aracı çarptı. İçinde 750 yolcu bulunan metronun iki vagonunda hasar meydana gelirken, yüzlerce yolcunun ölümden döndüğü kaza ucuz atlatıldı.

Raylara da zarar verdi 

İnanılmaz olay, dün saat 08.30 sıralarında meydana geldi. Mecidiyeköy'de bulunan Volga Dış Ticaret'e ait arazide zemin etüdü amacıyla yapılan sondaj çalışması sırasında metro tüneli delindi. Sondaj çalışmasında kullanılan 3-4 metrelik çelik borular 25 metre yerin altında bulunan metro tünelinin tavanını delerek tünele sarktı. Gayrettepe durağına yakın bir mevkiide oluşan delikten sarkan sondaj borularına 4. Levent'ten Taksim yönüne gitmekte olan Ahmet Tektek'in kullandığı metro aracı çarptı. Çelik boruların çarpmasıyla metronun ön siperliğinde ve iki vagonunda hasar oluştu. Çarpma sonucu kopan borular hareket halindeki metronun altına girerek raylara da zarar verdi.

YOLCULAR PANİK YAŞADI 

İçinde yaklaşık 750 yolcu bulunan araç kazasonrası hareketine devam ederek Şişli İstasyonu'nda durdu. Kaza sırasında büyük panik yaşayan yolcular hemen tahliye edildi. Kazada şans eseri yaralanan olmazken, aracın hızının yavaş olması sayesinde büyük bir faciadan dönüldüğü ifade edildi. Kaza sonucu tünelin tavanında yaklaşık 10 santimetre çapında bir delik oluştu, çelik borular ve metronun siperliği rayların üzerine düştü. Kaza nedeniyle seferler 1.5 saat süreyle tek yoldan gecikmeli olarak yapılabildi. Seferlerin gecikmeli olarak yapılması sırasında Levent istasyonunda çok sayıda yolcu birikti. Gidecekleri yere geciken yolcular ile metro özel güvenlik elemanları arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.

SONDAJ İZNİ ALINMAMIŞ 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Selamet ile Genel Sekreter Mesut Pektaş, olayın ardından saat 17.30'da kazanın olduğu tünelde basın mensuplarına açıklamalarda bulundular. Sondaj çalışmasıyla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Şişli Belediyesi'nden izin alınmadığı açıklandı. Kazanın adı açıklanmayan bir inşaat firmasının deprem için yaptığı zemin etüdünden kaynaklandığını belirten Ahmet Selamet, metro tünelinin yeryüzünden 25 metre aşağıda bulunduğuna dikkati çekerek, şunlarıkaydetti:

'İSTANBUL İÇİN GEÇMİŞ OLSUN' 

"Demek ki 25 metre aşağıya kadar sondaj yapmış arkadaşlar. Tabii bunu hangi yetkiyle yaptılar, yasal bir zeminde mi yaptılar yoksa kendi kendilerine mi yaptılar? Bu konuda henüz bilgimiz yok. İlgililerle ilgili gerekli tutanak tutuldu. Konuyla ilgili gerekli hukuksal başvuruları yapacağız. Gerçekten çok daha elim sonuçlar olabilirdi. Bu çok ekstrem ve enteresan bir olay. Böyle şeyi dünyanın her yerinde göremezsiniz. İstanbul için 'geçmiş olsun' diyorum. Daha vahim sonuçlar ortaya çıkabilirdi.''

MAKİNİSTLER SOĞUKKANLI 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş ise trenin yavaş olmasının büyük bir faciayı önlediğini belirterek "Tren ortalama 80 kilometre hızla seyrediyor. Eğer borular 2 dakika önce düşseydi, vagonu yırtıp bir elektrik kontağı oluşturabilir ve dünyanın en önemli facialarından biri haline gelebilirdi" dedi. Pektaş, makinistlerin bu gibi olağanüstü durumlar karşısında serinkanlı davranmak için eğitim aldıklarını, bu sayede yolcuların panik yaşamadığını söyledi. Tüneldeki hasar metronun çalışmadığı saatlerde onarılacak. 

ŞİRKETE SUÇ DUYURUSU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Mecidiyeköy'deki zemin etüdü çalışmaları sırasında metro hattının tavanını delinmesine neden olan şirket hakkında Şişli Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, Taksim-4.Levent metro hattında çalışan Ahmet Tektek yönetimindeki trenin, dün saat 09.00 sıralarında bilinmeyen bir cisme çarptığı hatırlatıldı.

Olayın komutaya bildirilmesi üzerine bölgeye teknik ekip ve güvenliğin sevk edildiği kaydedilen açıklamada, yapılan ilk araştırmada, metro tünelinin tavanından zemine doğru 6-7 metre uzunluğunda bir demir çubuğun sarktığının görüldüğü anlatıldı.

Teknik ekibin, derhal seferleri tek hat üzerine çekerek güvenli bir ulaşımı sağladığı vurgulanan açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının olaydan sonra hemen kriz masası oluşturarak durumu incelediği, yapılan çalışmalarda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve sorumluluk alanında olan Şişli Belediye Başkanlığından kazı, inşaat veya sondaj için izin alınmadığının belirlendiği bildirildi.

Sondajı yapan firmanın çalışmalar sırasında mühendis bulundurmadığı, plansız ve programsız bir çalışma yaptığının da tespit edildiği belirtilen açıklamada, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ulaşım A.Ş, Emniyet Müdürlüğüne, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuş ve sorumlular hakkında dava açmıştır. Mahkemenin belirleyeceği bilirkişi heyeti olay yerinde inceleme yaparak, rapor hazırlayacaktır" denildi.


Ajanslar
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2006 Perşembe 16:41:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?