2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Metropolitan'a bir günde iki kıyak!

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, ayrıcalıklı imar izni verdiği Metropolitan Sağlık ve Eğitim Hizmetleri A.Ş.'nin sahibi Fahrettin Koca'nın, Esenler'deki arazisinin de aynı gün "Özel Sağlık Alanı"na alındığı ortaya çıktı. 

Planlama ve Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün olumsuz görüş bildirdiği teklifle ilgili rapor Meclis'te oybirliğiyle kabul edildi. 

Bahçelievler'deki Nisa ve Koşuyolu'ndaki Medipol hastanelerini de bünyesinde barındıran Metropolitan Sağlık A.Ş.'nin yüzde 95 hissesine sahip olan Koca, 2006'da 1 milyon 250 bin YTL'ye satın aldığı Esenler'deki 2 bin 595 metrekarelik arazisinin "Özel Sağlık Alanı"na alınması için Belediye'ye plan değişikliği teklifi sundu.

Belediye arazisi de dahil edildi
Araziyle ilgili plan değişikliği teklifine, arazinin yanındaki Esenler Belediyesi'ne ait 804 metrekarelik arazi ile iki parsel arasındaki 1161 metrekarelik yol da dahil edildi. Önceki planlarda belediye hizmet alanı, sosyal tesis, bölge parkı, yol ve ticaret alanında kalan 4560 metrekarelik arazinin "Özel Sağlık Alanı"na alınması talep edildi.
Esenler Belediyesi de kendisine ait arazi ve parseller arasında kalan yolun 'Özel Sağlık Alanına' alınması için 'muvafakatname' verdi. Teklifte, parselin tamamında bodrum katların hastane amaçlı ve otopark olarak kullanılması talep edildi.

'Tamamlanmamış inşaat var'
Bodrum katlar emsale dahil edilmeyerek, arazideki yapılaşma oranı artırıldı. Yan yana iki parsel ve aralarındaki yolu kapsayan 4650 metrekarelik araziyle ilgili raporda, teklifle parselde 6 katlı bina yapılma izin talep edildiği, Koca'ya ait parselin üzerinde ise tamamlanmamış inşaat olduğu belirtildi.
Park ve Bahçeler Müdürlüğü, plan değişikliği teklifiyle ilgili, "ideal ulaşım mesafesindeki rekreatif amaçlı yeşil alan miktarının yetersiz olması nedeniyle, yeşil alan miktarının korunması, yürürlükte olan 1/5000 ölçekli Nâzım İmar Planına sadık kalınması" görüşü bildirdi.

Olumsuz görüşe rağmen kabul edildi
Planlama Müdürlüğü de Meclis'e, "İmar Kanunu ve İmar Planı Yapılması ve Değişikliklerine Ait Esaslara Dair Yönetmelik hükümlerine aykırı, rekreasyon donatı alanını azaltıcı, yapı ve nüfus yoğunluğunu artırıcı, emsal teşkil edici nitelikte olduğu ve Ulaşım Planlama Müdürlüğü, Zemin ve Deprem ve İnceleme Müdürlüğü'nün şartlı görüşleri, Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün ise olumsuz görüşleri olduğundan müdürlüğümüzce uygun görülmemekte" görüşünü bildirdi.
Müdürlüklerin olumsuz görüşüne karşın konuyla ilgili rapor Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oybirliğiyle kabul edildi.

Topbaş: Meclis'in kararına saygılıyız

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Göztepe'de Metropolitan şirketi'ne tanınan 'imar hakkıyla' ilgili olarak, "Meclisin verdiği karara saygılıyız" dedi.
Kişilerin kimliklerinin kendilerini ilgilendirmediğini belirten Topbaş, Göztepe Kavşağı'ndaki arazinin sağlık tesisi yapılmak koşuluyla Karayolları'ndan 'tahsis' edildiğini ve şirkete satılmadığını savundu. Topbaş, "Burada yapılacak sağlık tesisi, tahsis edilen kişi ve kuruluş tarafından kullanılacak. Sonra yine kamuya terk edilecek" dedi. 'Tahsis' açıklaması belediye yetkililerince, "tahsis değil, şartlı satış" diye düzeltildi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2007 Perşembe 17:47:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?