7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Mevlana’nın yolu uzun ve menzili uzak


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın yeni oyunlarından ’Can Ateşinde Kanatlar’, 03 Kasım-07 Kasım haftasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde izleyici karşısına çıkıyor. Oyun, 14. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’ne de katılmış ve büyük beğeni toplamıştı.

Turgay Nar’ın yazıp Bora Seçkin’in sahneye koyduğu "Can Ateşinde Kanatlar" oyununda, Mevlana’nın yolculuğu ile Simurg’a ulaşmak isteyen otuz kuşun yolculuğu arasında kurgusal anlamda paralellik kuruluyor.

Can Ateşinde Kanatlar

"Can Ateşinde Kanatlar", Şems-i Tebrizi’nin şüpheli kayboluşunun ardından Mevlana’nın bu "ezeli" dostunu arayışını konu alır. Dağınık mitos parçalarını ve tarihsel karakterleri evrensel bir tema çerçevesinde bir araya getiren Turgay Nar, Mevlana’nın yolculuğu ile Simurg’a ulaşmak isteyen otuz kuşun yolculuğu arasında kurgusal anlamda paralellik yaratır. Mevlana’nın yolu uzun ve menzili uzaktır. İnsan ömrünün engebelerine eşdeğer merdiven basamakları olan vadileri geçmek zorundadır.

Mevlana, çile vadilerini aşarak sürdürdüğü yolculuğunda Hallac-ı Mansur, Derviş, Ömer Hayyam, Feridüddin Attar, Zümrüdüanka, Zerdüşt, Hititli Yontucu, Yunus Emre, Menocchio, Can Kıyıcı ve Seyyid Nesimi ile karşılaşır. Mevlana onlarla birlikte sıfatların sırrını çözüp varlık perdelerini aralamaya çalışır.

Yazan: Turgay NAR
Yöneten: S.Bora SEÇKİN
Oyuncular: S.Bora SEÇKİN, Yiğit SERTDEMİR
Dekor Tasarımı: Nurullah TUNCER
Kostüm Tasarımı: Tomris KUZU
Dramaturg: Gökhan AKTEMUR
Işık Tasarımı: Mahmut ÖZDEMİR
Efekt Tasarımı: Ersin AŞAR

Kenthaber
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2004 Perşembe 08:39:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?