2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

MHP, ballı AKP'lileri açıkladı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Şefkatli, Ankara, İstanbul ve İzmir'de TOKİ'nin yaptırdığı konutlardaki yolsuzluk ve usulsüzlükleri belgeleriyle birlikte gündeme getirdi. Bu belgelere göre, Ankara, İstanbul ve İzmir'de TOKİ'ye ait konutlar ve arsalar, AKP'li milletvekili ve bürokraside üst düzey görev yapanlara değerinin çok altında fiyatlarla satıldı. İşte Şefkatli'nin açıklamaları...

ÇAYYOLU'NDAKİ PEŞKEŞ

Eskişehir Yolu Çayyolu'nda, eski Karayolları Muayene İstasyonunun bulunduğu alanda yapılan TOKİ konutlarının piyasa değeri ortalama 400 bin YTL. Bu konutlar, AKP'lilere, yandaşlarına ve aralarında yüksek yargı mensuplarının da bulunduğu 'hatırlı kişiler'e 160 bin YTL'ye satıldı. Satış, 15 yıl vadeyle, Vakıflar Bankası'nın yüzde 0.96 faiz oranıyla kredilendirilerek gerçekleştirildi. Aslında satıldı yerine, 'hediye edildi' ya da 'peşkeş çekildi' demek daha doğru.

RAYİÇ BEDELİN ALTINDA

Bugün bankaların en düşük konut faizleri yüzde 1.5'lar düzeyinde iken; hem 400 bin YTL değerindeki konutları 160 bin YTL gibi komik bir bedelle yandaşlarına ihalesiz dağıtacaksın hem de kamu bankası Vakıfbank'tan rayiç faiz bedelinin çok altında kredi sağlayacaksın.

KÖTÜYE KULLANMA

Bu, en hafif deyimle, 'kamu imkanlarının kişisel çıkarlar için kötüye kullanılması' suçunu ifade eder. Bu AKP'nin seçim beyannamesine göre 'yolsuzluk'tur, hatta "duble-kaşarlı yolsuzluk'tur.

KELEPİR KONUTLARDAN BİRİ DE BAĞIŞ'IN

Bu kelepir konutları, sudan ucuza satın alan AKP'lilerden biri de İstanbul Milletvekili Egemen Bağış. Başbakan Sayın Erdoğan'ın sağ kolu olan Bağış'tan ötürü, TOKİ'nin bu satışına, 'Yandaşlara Bağış' kampanyası adı da verilebilir.

'PEŞKEŞ'TEN HİSSE ALANLAR

Her grubun bir alıcı temsilcisi var. 2. Grup Alıcı Temsilcisi Osman Öztürk. Bu grupta şu isimler var: Egemen Bağış (AKP İstanbul Milletvekili-C-K2 5.KAT 22 4+1), Şaziye Koç (Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un eşi-C-K2 5.KAT 23 4+1), Nevzat Pakdil (AKP mv.ve Meclis Başkanvekili-C-K2 1.KAT 6 4+1), Suat Kılıç (AKP Genel Başkan Yardımcısı-C-K2 2.KAT 10 4+1), Hakkı Köylü (AKP mv.-C-K2 3.KAT 16 4+1), Sabri Varan (AKP mv. C-K3 5.KAT 23 4+1), Seyfettin Terzibaşoğlu (AKP mv-C-K2 6.KAT 26 4+1), Zeynep Tekin Börü (AKP mv-C-K2 8.KAT 34 4+1), Mehmet Daniş (AKP mv-C-K2 11.KAT 46 4+1), Bekir Bozdağ (AKP mv-C-K2 11.KAT 47), Mevlüt Akgün (AKP mv-C-K2 12.KAT 51 4+1), Suat Pamukçu (AKP mv-C-K3 1.KAT 5 3+1). Köksal Toptan'ın eşi Saimi Toptan adına da ev alındı.

KUTAN DA UNUTULMADI

Mebrure Suna Kutan (SP Genel Başkanı Recai Kutan'ın eşi), Lütfü Esengül (Refahyol Devlet Bakanı), Ahmet Cemil Tunç (Eski RP mv)

BÜROKRATLAR Emin Zararsız (Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı-Ömer Dinçer'den sonra Başbakanlığın en güçlü bürokratı), Ömer Faruk Doğan (DTM Müsteşar Yardımcısı), Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu (Sağlık Bk. Müst. Yrd.), Maksut Mete (Adalet Bakanlığı Müst. yrd.), Jale Aygül (Devlet Personel Başkanı), Aykut Zahit Akman (RTÜK Başkanı), İlyas Arlı (Milli Emlak Gn. md.), Yusuf Beyazıt (Vakıflar Gn. Md.), Ahmet Tanyolaç (Vakıflar Gn. Md. Y.), Kenan Karadeniz (Vakıflar Gn. Md. Y.), Ahmet Erdal Tezcan (Başbakanlık Basın Müşaviri), Veysel Eroğlu (eski İSKİ, halen DSİ Gn. Md.), Cemal Nogay (DSİ Basın Müşaviri), Bedrettin Yıldırım (16 bin 750 YTL maaşlı Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü), Yüksel Öztürk (Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Gn. Md. Vekili), Elvan Turagay (Eski TOKİ Başkanının eşi), Hakan Bilir (Rekabet Kurumu uzm.), Ender Çetinkaya (Danıştay eski Başkanı), Cumali Tekin (AKP mv. Zeynep Tekin Börü'nün kardeşi), Mehmet Şimşek (Bir ara Merkez Bankası Başkanlığı için adı geçen Merrill Lynch yöneticisi), Kenan Işık (Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü), Osman Bölükbaşı (Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı).

11 KAT DAHA FAZLA MALİYET

TOKİ iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın sermayesinin yüzde 61'i 'Konut Edindirme Yardımı' (KEY) adı altında milyonlarca kamu çalışanından kesilen paralardan oluşuyor. AKP iktidarının ilk aylarında, Türkiye genelinde 65 bin kooperatif konutu TOKİ'den 300 milyon YTL kredi bekliyordu. Maalesef, TOKİ bu tamamlama kredisini vermedi. Kendi yöntemleriyle 300 milyon YTL ile tamamlanması mümkün olan 65 bin konutu, AKP iktidarı tam 11 kat daha yüksek bir para harcayarak 3,5 milyar YTL'ye mal etti.

İSTANBUL'DAKİ VURGUN

İstanbul Ataşehir'de mülkiyeti Emlak Gayri Menkul YO'na ait olan binlerce daire, tapuda satış fiyatlarının ortalama 8 kat altında gösterilerek yaklaşık 20 milyon YTL vergi kaybı yaratıldı. Bu işlemlerde daireler ortalama 250 bin YTL'ye satılırken, tapu kayıtlarına satış bedelleri 25 bin ile 35 bin YTL arasında gösterildi. Bu işlemlerden yüklenici yandaş firmalara büyük maddi çıkar sağlanırken devlet de çok büyük miktarlarda vergi kaybına uğratıldı.

İZMİR VURGUNU

İzmir Karşıyaka'da mülkiyeti yine Emlak Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'ye ait arsalar beyan değerinin çok altında satıldı. Karşıyaka Şemikler Mahallesi'nde bulunan yaklaşık 1.5 milyon YTL beyan değerli arsa 509 bin YTL'ye; 1 milyon YTL beyan değerli arsa 286 bin YTL'ye; 1 milyon 173 bin YTL beyan değerli arsa 508 bin YTL'ye 29 Aralık 2004 tarihinde 53 ay vadeli olarak satıldı.

SUÇ DUYURUSU

Buradan bu işlemlerle ilgili Cumhuriyet Savcılarına suç duyurusu yapıyorum. TOKİ doğrudan Başbakan'a bağlı olduğundan, kurum yönetimiyle birlikte Erdoğan da bu ihalesiz satıştaki yolsuzluğun hukuki ve siyasi sorumlusu. AKP, iktidardan giderayak yandaşlarına rant sağlıyor.

HESABI SORULACAK

Kuşku yok ki MHP iktidarında, AKP'nin, yolsuzlukları, usulsüzlükleri ve yandaşlarına sağladığı hukuk dışı rantların hesabı mutlaka sorulacak. Erdoğan da şunu çok iyi bilsin ki; Çankaya'ya sığınarak tüm bu yolsuzlukların hesabını vermekten kurtulamayacak.




Süleyman DEMİRKAN/Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Mart 2007 Cuma 12:58:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?