6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Migros 50. yılında

Davete 1954 yılında Ticaret Bakanı olan ve Migros’un kuruluşunda önemli rol oynayan Fethi Çelikbaş, İsviçre Migros Yönetim Kurulu Başkanı Claude Hauser de katıldı. Kutlamada, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Bülent Eczacıbaşı, Ersin Özince, Ergun Gürsoy, Ali Müfit Gürtuna gibi isimler hazır bulundu. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç’un, Koç Ailesinin bulunduğu törende Koç Holding CEO’su Bülend Özaydınlı, Koç Holding yetkilileri, Koç şirketleri yöneticileri ve Migros yöneticileri de bulundu.


Rahmi M. Koç evsahibi olarak yaptığı açılış konuşmasında; kısaca Migros tarihini anlattı. Rahmi Koç, 1954 yılında 20 satış arabasından bugün 490 mağazaya ulaşarak Türkiye’nin en büyük perakende şirketi unvanını aldığını söyledi. Rahmi Koç, "50 yıl evvel İstanbul Belediyesi halka kaliteli yiyecekleri düşük fiyatlarla satmak konusunda bilgi ve teknoloji almak üzere İsviçre Migros’a müracaat etmiş.

İstanbul Belediyesi İsviçre Migros ile ortaklık kurulmuş. 20 arabayla gıda ve ihtiyaç malzemeleri halkın ayağına getirilmeye başlanmış. Buradaki amaç üreticiden doğrudan mal temin ederek halka vermekti. Migros’a nice 50 seneler. Memleketimizde 50 ve 50 yaşın üzerinde 93 firma var, Migros bunlardan biri. Migros perakendecilik alanında memlekete birçok yenilikler getirmiş, müşterisinin bütün ihtiyaçlarını doğru tespit etmiş ve zamanında beğenisine sunmuştur" dedi.

"30 YILDA BÜYÜYEREK BUGÜNLERE GELDİK"
Maliyetinin altına yapılan satışlar neticesinde 20 yıl süreyle Migros operasyonunun zarar ettiğini belirten Rahmi Koç, "İsviçre Migros Türkiye’den çekilme kararı aldığında hisselerini bila ücret Koç Topluluğu’na devrederken alacaklarını da İsviçre’de eğitim görecek gençlere burs vermek üzere Türk Eğitim Vakfı’na hibe etmiştir" diye konuştu.
Migros’un Koç Topluluğu’na geçtikten sonraki 30 senede her yıl daha büyüyerek, kar ederek, yurt dışına yatırım yaparak ve vergi ödeyerek bugünlere geldiğini vurgulayan Rahmi M. Koç, Migros’a emeği geçen Uğur Çatbaş, Bülend Özaydınlı, Oktay Irsıdar ve bayrağı devralan Genel Müdür Ömer Bozer’e teşekkür ettikten sonra Migros’un perakendecilik alanında memlekete birçok yenilikler getirdiğini, müşterisinin bütün ihtiyaçlarını doğru tespit ettiğini ve zamanında beğeniye sunduğunu kaydetti.
Migros’un üreticilerle de uyumlu ilişkiler içerisinde hareket ettiğine değinen Rahmi M. Koç, Migros Türk’ün Amerika’daki Wall-Mart gibi dünya çapındaki kuruluşlara kıyasla önünde daha çok uzun yol olduğunu, ancak her türlü rekabete göğüs gerecek gücü olduğunu, yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da dinamik olarak büyümeyi sürdüreceğini kaydetti. Rahmi Koç, İsviçre Migros Yönetim Kurulu Başkanı Mr. Hauser’e 1 numaralı satış arabasını RMK Sanayi Müzesine hibe ettikleri için teşekkür etti ve Migros’a daha nice 50 seneler diledi.

İSVİÇRE MİGROS’TAN 50. YILA ANLAMLI HEDİYE
İsviçre Migros Yönetim Kurulu Başkanı C. Hauser ve İsviçre Migros’tan Migros Türk’ün 50. yılını kutlamak için gelen üst düzey yetkililer beraberlerinde Türkiye’ye özel bir armağan da getirdiler. Türkiye’nin model aldığı İsviçre Migros’un kurucusu senatör Duttweiler’in 1 numaralı satış arabasının benzeri törenle Rahmi M. Koç Müzesi’ne armağan edildi. Tören sırasında konuşan Rahmi M. Koç; Senatör Duttweiler’ın 1 numaralı satış arabasının müzeye armağan edilmiş muhteşem bir hediye olduğunu ve kendisini mütehassıs ettiğini belirterek, İsviçre Migros’a teşekkürlerini sundu.
Konuşmaların ardından törenle İsviçre Migros’un ilk satış arabasının üzerindeki örtü açılarak, alkışlar eşliğinde araba müzeye devredildi. Migros’un 50 yıl öncesinde yan kapakları açılarak ürün satışı yapılan arabaların babası, bugünden itibaren Rahmi M. Koç müzesinde ziyaretçilere açıldı.

"DİNAMİK VE VERİMLİ YAPI"
Migros Yönetim Kurulu Başkanı Mr. Hauser ise yaptığı konuşmada, 50. yıl kutlamasına davet edildiği için teşekkür ederek bu geceye katılmaktan çok mutlu olduklarını ve büyük şeref duyduklarını söyledi. Bu tip kutlamaların geçmişin ve geleceğin başarısının ve değerlerinin tespit edebilmesi açısından çok önemli olduğunu ifade etti. 50 yıl evvel Migros Türk’ün kuruluşunda çok önemli katkıları bulunan Fethi Çelikbaş’a teşekkür ederek İsviçre Migros kurucusu Mr. Duttweiler’in 1954 yılında Türkiye’de hükümet yetkililerini ziyaret ettiğini ve Migros Türk’ün kurulduğunu belirtti ve Atatürk’ün karizmatik kişiliği ile Türkiye’yi geçmişin değerlerini muhafaza eden modern bir devlet yaptığını ifade etti. Mr. Hauser Migros Türk’ün Türkiye’deki ve diğer ülkelerdeki dinamik yapısının ve verimliliğinin fevkalade ileri seviyede olduğunu belirterek, "Migros Türk’le ne kadar iftihar etseniz azdır" diye konuştu.

PERAKENDE MEŞALESİ YAKILDI
Konuşmalardan sonra Migros 15 Eylül’de yola ilk çıktığı yerde, Galata Köprüsü’nde Perakende Meşalesi’ni yaktı. Tüm gökyüzü ve tarihi Galata Köprüsü ışıkla boyandı. Meşalenin yakılmasının ardından tüm Galata Köprüsü’nden Haliç’e akan ışık selleri, yapılan havai fişek gösterisi izleyenleri büyülerken, Haliç ışıl ışıl bir gece geçirdi. Haliç’ten üzerinde alevlerle "Migros 50. Yıl" yazılı geçen tekne ile gece görsel bir şölenle başladı. Gökyüzü , Haliç ve eski Galata Köprüsü baştan başa ışıkla boyanırken, Haliç eski ihtişamlı günlerine döndü. Gösteri ardından konuklar yemeğe geçti.

TARİHİ VE BUGÜNÜ DAVETTE BULUŞTU
Migros Genel Müdürü Ömer Bozer yemeğe geçilmesinin ardından yaptığı konuşmada; tüm personeli ve kendi adına bu geceyi kendileri ile paylaştıkları için Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi M. Koç’a ve tüm geceye katılanlara teşekkür etti. Migros’un bugünlere yoğun emek, titiz bir çalışma disiplinle geldiğini, 50 yıl boyunca hep ilklere imza attıklarını, hep zirvede olduklarını, hep en güzeli sunduklarını belirtirken güçlerini merhum Vehbi Koç’un ileri görüşünden, güçlerini Koç Topluluğu’nun değerlerinden, çalışma azimlerini de ülke sevgisinden aldıklarını belirtti.
Geceye katılan Migros’a emeği geçen yöneticilerin kendilerine bıraktığı emanetin bilincinde olduklarını ve bunu en iyi şekilde devretmenin büyük sorumluluk olduğuna işaret eden Bozer, Migros tarihinin, bugün olduğu gibi, yarında; yönetim kadrolarında görev almış büyüklerini, her zaman çok büyük bir sevgi ve minnet duygusu ile hatırlayacağına inandığını söyledi. Bozer, "Memleketim varsa, bende varım, ilkesini bizlere emanet etmiş olan kurucumuz merhum Vehbi Koç Beyi, her zaman olduğu gibi birkez daha sonsuz saygı ile anıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

MİGROS BELGESELİ
Migros’un Türkiye’de modern perakende sektörünün son 50 yılını anlatmak için hazırladığı belgeselin 10 dakikalık kısa bir versiyonu konuklara seyrettirildi. Belgeselde Rahmi M. Koç, Semahat Arsel, Mustafa V. Koç, Bülend Özaydınlı, Dr. Nüsret Arsel, Migros’un yönetiminde bulunan Genel Müdür ve Başkanlar, Migros çalışanlarının yanısıra, iş dünyasından Güler Sabancı, Bülent Eczacıbaşı, Şarık Tara, perakende sektörüne uluslararası bakış için Coca Cola’dan Cem Kozlu ve Nestle’den Martial Roland , sanatçı gözüyle Türkan Şoray, gazeteci, iktisatçı, dönem tarihi gözüyle Aydın Boysan, Ege Cansen , Ertuğrul Özkök, Asaf Savaş Akat, Deniz Gökçe gibi pek çok konuk gözlemleri ile tanıklık ediyorlar.

PLAKETLER DAĞITILDI
Migros Türk’ün bugüne gelmesinde rolü olanlara 50. yıl anısı törenle verildi. Türkiye’de perakende sektörünün gelişmesi için yardım amacıyla Migros Türk’ün tohumunu atan İsviçre Migros’a, 1954 yılında Ticaret Bakanı olan Fethi Çelikbaş’a ve Migros’un bugüne kadar gelişmesini ve bugünkü durumuna neden olan Koç’a, Migros İsviçre’nin ilk kullandığı aracın anahtarını verdi.
Migros’un 50. yılı için hazırlanan belgeselden özet görüntülerin ardından; Migros’a emeği geçen eski dönem Genel Müdür’leri Uğur Çatbaş ve Oktay Irsıdar’a, Migros’a 10 yılda maratonu 100 metre temposunda koşturan Genel Müdürü ve Koç Holding CEO’su Bülend Özaydınlı’ya, Migros Yönetim Kurulu eski dönem Başkanları İnan Kıraç ve Uğur Ekşioğlu’na, eski dönem Koç Holding Tüketim Grubu Başkanları Cengiz Solakoğlu ve Tunç Uluğ’a Migros’un 50.yıl anısı sunuldu. Migros’un kuruluşunda büyük rol oynayan İsviçre Migros adına Yönetim Kurulu Başkanı Mr. Hauser’e ve dönemin Ticaret Bakanı Prof. Fethi Çelikbaş’a, gelişimini sağlayan Koç’u temsilen Rahmi M. Koç’a 50.yıl anısı takdim edildi.
Ödül töreni Candan Erçetin konseri ile son buldu. Davet sonunda Divan’ın Migros’un 50. yılı için özel hazırladığı, 1954’ten 2004 yılına kadar her bir yılının bir çikolata ile simgelendiği armağanlar ile davetliler uğurlandı.

CEMAL COŞKUN-İha
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2004 Perşembe 10:06:32
Güncelleme :16 Eylül 2004 Perşembe 10:38:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?