30
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Mimarlar ödüllerini aldı

İstanbul’da devam eden 22. Dünya Mimarlık Kongresi kapsamında verilen Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) 2005 yılı Ödülleri, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Anadolu Oditoryumu'nda düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile UIA Başkanı Jamie Lerner 'ın da katıldığı törende bir konuşma yapan Mimarlar Odası Başkanı (TMMOB) Oktay Ekinci, mimarlık ve kent alanında İstanbul'un tarihinde bu kadar coşkulu günler yaşamadığını belirterek, "Türkiye de diğer Asya ülkeleri gibi birçok tarihi kente sahip. Ancak günümüzde mimarlıkla kentler arasına sanki teknolojik bir duvar örüldü" dedi. Büyük Ödül'ün, öğrenci ödülleriyle birlikte verilmesinin çok anlamlı olduğunu ifade eden Ekinci, Öğrencilik Ödülleri'nin ''umudu'', Büyük Ödül'ün de ''başarıyı'' temsil ettiğini kaydetti.

Törende daha sonra UIA Konseyi tarafından 1984 yılında konulan ve mimarlık alanındaki en prestijli ödüllerden biri olan ''Altın Madalya Ödülü'' Japon mimar ve Tokyo Üniversitesi Öğretim Üyesi Tadao Ando'ya sunuldu.

Uluslararası Mimarlar Birliği'nin (UIA) eski başkanlarına ithaf edilen ödüllerden ''Auguste Perret Prıze Mimarlıkta Teknoloji Uygulaması Ödülü'' Almanya'dan Werner Sobek'e, ''Sir Patrick Abercrombie Şehir Planlaması ve Bölgesel Gelişme Ödülü'' Portekiz'den Nuno Portas'a, ''Jean Pschumi Mimari Eleştiri ve Mimari Eğitim Ödülü'' İngiltere'den Peter Davey'e, ''Sir Robert Matthew İnsan Yerleşimlerinde Gelişim Ödülü'' de Almanya'dan Stefan Forster'e verildi.

Ödüller, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile UIA Başkanı Jamie Lerner ve Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci'nin de aralarında bulunduğu yetkililer tarafından sahiplerine sunuldu. Gecede ayrıca, bu yıl 76 ülkeden 2 bin 100 müracaatın yapıldığı ''Uluslararası Öğrenci Yarışması''nda ödüle değer görülen çeşitli ülkelerden 25 öğrenci grubunun isimleri de açıklandı. Tören, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın konseriyle son buldu
Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2005 Perşembe 01:15:03
Güncelleme :7 Temmuz 2005 Perşembe 01:18:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?