1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Minibüs standardı Eylül'de

İstanbul Çengelköy’de oturan 36 yaşındaki Cemaliye Atmaca, ikiz çocuklarının sünnet davetiyesini dağıtmak için evinden çıktı ve bir minibüse bindi. Minibüsün üçüncü sırasında oturan Atmaca, para vermek üzere ayağa kalktığında, 23 yaşındaki Sefa Altun’un kullandığı minibüs hızlandı ve Atmaca minibüsün açık kapısından düşerek hayatını kaybetti.

Cemaliye Atmaca’nın hayatını kaybetmesi, “Şoförler yolcu kapmak için hız yapıyor, trafik kurallarına uymuyor, denetim ve ceza mekanizması yok, bu nedenle minibüs kazaları artıyor” eleştirilerini gündeme taşıdı. İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Koray Öztürk, “Şoförlerimizin hataları var biliyoruz, ama yeni standartlar her şeyi değiştirecek” dedi.

Hareket halindeki minibüs kapısının açık olmasını ‘büyük hata’ olarak nitelendiren İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Koray Öztürk, minibüs yönergesindeki yenilikleri ve şoförlüğe getirilen standartları NTVMSNBC’ye anlattı.

ŞOFÖRLER 250 SAAT EĞİTİLECEK
2 yıllık çalışma sonunda oluşturulan ve Eylül ayında uygulamaya konacak olan yönerge ile sadece minibüs değil, taksi ve servis aracı şoförlüğü için de birtakım kriterler getirdiklerini söyleyen Öztürk, “Örneğin, 18 yaşını dolduran kişi ehliyetli olarak 3 yılı geçirmeden ticari taksi, ticari minibüs ve servis aracı kullanamayacak. Büyükşehir belediyesi ile yaptığımız çalışma çerçevesinde ilk etapta 2500 minibüs şoförü eğitime alınacak. 250 saatlik görsel ve uygulamalı dersten sonra 100 puanı tamamlayabilenlere çalışma belgesi verilecek” dedi.

MİNİBÜS KAPISININ KONTROLÜ ŞOFÖRDE OLMAYACAK
Minibüs ve servis araçlarında, Cemaliye Atmaca’nın da hayatını kaybetmesine neden olan açık kapı sorunuyla sık sık karşılaştıklarını söyleyen Öztürk, yönergede buna da çözüm önerdiklerini söyledi: “1990’lı yıllarda minibüslerin kapısı çek kapat şeklindeydi. Şimdi kapılar otomatik, yani şoförün kumandasında. Bizim teklifimiz ise kapının kilometre teline bağlanması yönünde. Buna göre aracın tekerlekleri durduğu zaman kapı açılacak, döndüğü zamansa kapanacak. Böylece şoförün kapıya hiçbir müdahalesi olmayacak.”

YOLCU ALMAK İÇİN YARIŞMAYACAKLAR
Bugüne kadar minibüs şoförü olanlardan sadece ticari taşıt kullanma belgesi istendiğini, bu belgenin de 20 saatlik ders gibi kısa bir süre sonunda verildiğini belirten Öztürk, “Bunun yeterli olmadığı görüldü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’nın çıkardığı yönergeyle bu eksiği gidermeyi amaçlıyoruz. İnsanların canına mal olan bu tür olayların yaşanmaması için artık bu işi ciddi standartlara bağlamak zorundayız” diye konuştu.

İstanbul’daki 6200 minibüs olduğunu vurgulayan Öztürk, şoförlere trafik kurallarının yanı sıra iletişim konusunda da eğitim verileceğini ifade etti: “Şoförler artık yolcu almak için yarışmayacak, kuralları ihlal etmeyecek ve yolcuya, ‘beğenmiyorsan taksiye bin’ diyemeyecek. Yani artık elini kolunu sallayan herkes minibüs şoförü olamayacak.”

HEPSİNİN KARNESİ OLACAK, HATA AFFEDİLMEYECEK
Düzenleme ile şoförler üzerindeki yaptırım güçlerinin de artığını söyleyen Öztürk, yeni cezaların da etkili olacağı görüşünde. “Bugüne kadar hatalı olan arkadaşlara, Esnaf Odaları Birliği Disiplin Kurulu’nda ancak para cezası uygulatabiliyorduk. Ancak yeni uygulama yıllık çalışma ruhsatı getiriyor. Buna göre eğitimden geçmiş arkadaşların yıllık suç ve hata oranlarını gösteren karneleri olacak. Suç oranı kabarık olanlara ikinci sene çalışma ruhsatı vermeyeceğiz ve şoförü ihraç edeceğiz. Bugüne kadar uyarılıp para cezası veriliyordu ama ihraç edilmiyor ve çalışma belgesi alınmıyordu. Ama artık çalışma izni iptal edilebilecek. Şoförün ehliyetine el koymak bizim yetkimiz değil ama ticari çalışma belgesi alındığı zaman, minibüs ya da takside çalışması mümkün olamayacak.”

Öztürk, vatandaşların da duyarlı olmasını ve trafik kurallarını ihlal eden sürücüleri, İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası’na bildirmelerini istedi.

İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası Tel:
0212 534 81 02

ntv
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2007 Çarşamba 19:19:12
Güncelleme :22 Ağustos 2007 Çarşamba 19:20:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?