2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Minibüs ücretlerine yüzde 15 zam

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Suat Yalkın, yeni minibüs tarifesini açıkladı. Yalkın, ücretlere ortalama yüzde 15 düzeyinde zam yapıldığını ve yeni tarifenin 1 Ocaktan itibaren uygulanmaya başlanacağını söyledi.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Suat Yalkın, minibüslere güzergah ihlallerinde faaliyetten men yerine, para cezası uygulanmasını istediklerini belirterek, bu konudaki taleplerinin yerine getirilmemesi halinde 15 Ocakta kontak kapatma eylemi yapacaklarını bildirdi.

Yalkın, birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, şehrin günlük yolcu taşımacılığının yüzde 60'ının minibüsle sağlanmasına karşın, trafiği yönlendiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezinde (UKOME) herhangi bir temsilcilerinin bulunmadığını söyledi.

Bunun da kurulun aldığı kararlarda eksiklik yarattığını kaydeden Yalkın, esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları kanununun kendilerine bu tür kurullarda bulunma hakkı verdiğini ifade etti.

Minibüslerin şehir içinde çalışacakları hat ile güzergahların UKOME tarafından saptandığını kaydeden Yalkın, minibüs hat ve güzergah ihlallerinin de yine UKOME tarafından cezai müeyyideye bağlandığını anlattı.

Özellikle güzergah ihlallerinde uygulanan 1-6 haftalık faaliyetten men cezasının çok ağır olduğunu ve bunun para cezasına çevrilmesini istediklerini ifade eden Yalkın, bu konudaki mağduriyetlerinin giderilmesi için İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesine başvurduklarını dile getirdi.

UKOME tarafından yeniden hazırlanan trafik yönergesinin alt komisyon toplantılarına katılarak, yönerge taslağına güzergah ihlallerinde trafikten men cezası yerine, para cezası konulması hususunu koydurduklarını belirten Yalkın, ”Bu yönergenin UKOME tarafından kabul edilerek mağduriyetimizin önlenmesini beklerken, Kasım ayında eski uygulamanın aynen devam edeceğine dair yeni bir karar çıktı” diye konuştu.

Yetkililerin, önerdikleri yönerge taslağının kabul edilerek, bunun düzeltileceğini ifade ettiklerini, ancak bugüne kadar bu konuda henüz hiçbir hareket olmadığını belirten Yalkın, şunları söyledi:

“UKOME kuruluna katılımımızın sağlanmasını, mesleğimizle ilgili alınan kararlarda mütalaamızın alınmasını istiyoruz. Minibüslerimizin hala en ufak bir güzergah ihlalinde haftalarca trafikten men cezasına çarptırılmasını istemiyoruz. Bazen yol tıkandığı için minibüslerin bizzat trafik görevlileri tarafından başka güzergaha yönlendirildiği, fakat aynı vasıtaların bu sefer diğer trafik görevlilerince güzergah ihlali nedeniyle bağlandığı hadiseler oluyor. Birlik yönetim kurulumuz çarşamba günü yaptığı toplantıda, 15 Ocak 2007 tarihine kadar yönergenin kabulü ile sorunun çözülmesinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından istenmesine karar verdi. Bu tarihe kadar uzlaşmayı bekleyeceğiz. Haklarımız verilmezse 15 Ocakta kontak kapatma eylemi yapacağız.”

MİNİBÜS ÜCRETLERİNE ZAM

Toplantıda yeni minibüs tarifesini de açıklayan Yalkın, ücretlere ortalama yüzde 15 düzeyinde zam yapıldığını ve yeni tarifenin 1 Ocaktan itibaren uygulanmaya başlanacağını söyledi.

Yalkın, indi-bindi minibüs ücretinin 1 YTL'den 1 YTL 20 Ykr'ye çıktığını belirtti. Bu arada birlik binası önünde toplanan çok sayıda minibüs esnafı da, kesilen cezaları göstererek uygulamayı protesto etti.


a.a
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2006 Cuma 14:19:42
Güncelleme :29 Aralık 2006 Cuma 14:40:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?