4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Miniklerden yangın tatbikatı

İstanbul İtfaiyesi'nin 7'den 70'e toplumun her kesiminde afet bilinci oluşması amacıyla başlattığı "İtfaiye Gönüllüleri Projesi" meyvelerini vermeye başladı. 

Proje kapsamında minik itfaiyecilerin yangın tatbikatı renkli görüntüler oluştururken, gönüllü vatandaşların kurtarma tatbikatı da nefes kesti. 

Zeytinburnu'nda ikamet eden 35 itfaiye gönüllüsü, eğitimlerinin bir bölümünü tamamladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, mahalle muhtarları ile protokol imzalayarak her mahalle için gönüllüler itfaiye ordusu oluşturacak. Öncelikle küçük yaşta eğitime önem veren İstanbul İtfaiyesi, 5-7 yaş grubu 775 çocuğa da afetten korunma ve müdahale eğitimi verdi. Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde tüm okullarda öğrencilere de yangınlardan korunma ve müdahale eğitimleri veriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, itfaiye gönüllülerini, yangından trafik kazalarına, yangın yerindeki tehlikelerden bina enkazındaki çalışmalara pek çok konuda eğitiyor. 

"Yangın seyirle değil bilinçle söndürülür, afet bakmakla değil görev almakla önlenir" sloganıyla hayata geçirilen projede, isteyen tüm İstanbullulara ücretsiz olarak teorik ve uygulamalı eğitim veriliyor. İstanbul'un her mahallesinde 30 gönüllü itfaiye ekibi oluşturmaya amaçlayan proje, vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü. 2007 yılında başlatılan proje kapsamında Bahçelievler'deki İtfaiye Eğitim Merkezi'nde (İBİTEM) minik itfaiye gönüllerinin katılımıyla yangın ve kurtarma tatbikatı yapıldı. İtfaiye
kıyafetleri içinde oldukça heyecanlı oldukları gözlenen çocuklar, eğitmenin verdiği talimatları dikkatle dinledi. Vatandaşların meraklı gözlerle izlediği tatbikat sırasında anlatılanları tatbik eden çocuklar, önce dumanlı bir alanda nasıl hareket edilmesi gerektiğini göstermek için kurulan çadırda yerde sürünerek hareket etti. Minikler ardından, yangın tüpünü önce maket alev üzerinde, sonra da yakılan ateş üzerinde uyguladı. Eğitmenin anlattıklarını can kulağıyla dinleyen minikler, yönelttikleri sorularla da yangın söndürme konusunda bilmediklerini öğrenmeye çalıştı. Minikler son olarak kurulan bir platformdan yüksekten aşağı halatla inerken, öte yandan itfaiye gönüllüsü vatandaşlar da yanan bir evde mahsur kalan şahsı kurtarmak için seferber oldu. Senaryo gereği dumanlar içinde kalan evde kurtarılmayı bekleyen kadın, itfaiye merdiveniyle titiz bir şekilde aşağı indirildi.

.
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2008 Pazartesi 09:28:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?