7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Mısır Çarşısı patlaması davasına devam edildi

Eminönü'ndeki Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin ölümü, 127 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlamayla ilgili 15 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmaya, tutuklu sanıklar İsa Kaya, Heval Öztürk, Abdülmecit Öztürk, Maşallah Yağan ve Alaattin Öget ile tutuksuz sanık Pınar Selek katıldı. Bu dava kapsamında tutuklu bulunduğu cezaevinde hamile kalan Kadriye Sevgi Kübra ise 5 gün önce Sağmalcılar Devlet Hastanesi'nde doğum yaptığı için duruşmaya getirilemedi.

Davalı Alaattin Öget yazılı savunması okutulmayınca, "Mahkemenizi tanımıyorum, Kürt halkına olan şoven yaklaşımınızı kınıyorum" diye bağırdı. İstanbul 4 No'lu DGM'deki duruşmaya, tutuklu sanıklar İsa Kaya, Heval Öztürk, Abdülmecit Öztürk, Maşallah Yağan ve Alaattin Öget ile tutuksuz sanık Pınar Selek katıldı.

Bu dava kapsamında tutuklu bulunduğu cezaevinde hamile kalan Kadriye Sevgi Kübra ise 5 gün önce Sağmalcılar Devlet Hastanesi'nde doğum yaptığı için duruşmaya getirilemedi. Davanın 8 tutuksuz sanığı da duruşmaya gelmedi. Mahkeme Heyeti Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, Erdal Nayır'ın öldürülmesi olayına ilişkin rapor alınması amacıyla Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na gönderilen dava dosyasının henüz geri dönmediğini tutanağa geçirdi. Duruşmada söz alan bazı tutuklu sanıkların avukatları, davanın yaklaşık 5 yıldır sürdüğünü, müvekkillerinin üzerine atılı suçları işlediklerine dair kesin ve inandırıcı delil bulunmadığını, sadece ''atfı cürümden'' oluşan iddialar olduğunu savunarak, müvekkillerinin tahliyesine karar verilmesini istediler.

Bu sırada söz alan tutuklu sanık Alaattin Öget, yazılı savunma hazırladığını ve bunu okumak istediğini söyledi. Mahkeme Heyeti Başkanı Yılmazabdurrahmanoğlu, Öget'e savunmaya yönelikse ya da tahliye talebine ilişkinse yazıyı okuyabileceğini söyledi.

Başkan Yılmazabdurrahmanoğlu, savunmasını okumaya başlayan Öget'e, ''sözlerin örgüt propagandası niteliğinde olduğunu'' belirterek müdahalede bulundu. Buna rağmen Öget'in sözlerine devam etmek istemesi üzerine Başkan Yılmazabdurrahmanoğlu, duruşma salonunda görevli jandarmalardan sanığın salon dışına çıkarılmasını istedi. Öget, jandarmalarca salon dışına çıkarıldığı sırada ''Mahkemenizi tanımıyorum.

Kürt halkına karşı şoven yaklaşımlarınızı kınıyorum. Yaşasın PKK, yaşasın önderimiz Mazlum Doğan. Kahrolsun Öcalan ihaneti'' diye bağırdı. Tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına, dava dosyasının geri gönderilmesi için Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na yeniden müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi. -İDDİANAMEDEN- İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanıkların, 9 Temmuz 1998 tarihinde Mısır Çarşısı'nın girişinde bulunan Ünlüoğlu Büfe'ye bomba koyarak 7 kişinin ölümü, 127 kişinin de yaralanmasına yol açtıkları belirtiliyor.

İddianamede, sanıkların aynı ay içerisinde Maltepe Askeri Gazinosu ve Küçükyalı 50. Yıl Parkı'na bomba konulması olayları ile Erdal Nayır adlı kişinin öldürülmesi eylemlerine de katıldıkları kaydediliyor. Pınar Selek, Abdülmecit Öztürk, Alaattin Öget, Kadriye Sevgi Kübra ve İsa Kaya'nın, TCK'nın 125. maddesi uyarınca ''Devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya kalkışmak'' suçundan idam cezasına çarptırılması istenen iddianamede, diğer sanıkların ise 4.5 ile 31 yıl arasında değişen çeşitli ağır hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.

NETGAZETE
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2003 Salı 00:00:13
Güncelleme :13 Ocak 2004 Salı 15:59:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?