1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Miting nedeniyle trafiğe dikkat!

Madımak Oteli’nde yanarak ölen 37 kişi, Kadıköy İskele Meydanı’nda yapılacak mitingle anılacak. Miting nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak.


İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Kadıköy İskele Meydanı’nda yapılacak Sivas katliamında ölen 37 kişiyi anma töreni nedeniyle, bugün saat 13.00’ten itibaren toplantı bitimine kadar Rıhtım Caddesi ve Altıyol Boğa Meydanı’ndan Rıhtım Caddesi’ne kadar tüm yolların tamamen trafiğe kapatılacağını açıkladı.


Söğütlüçeşme Caddesi’nden Rıhtım’a inen ara sokaklar, Taşköprü, Kışla, Orgeneral Şahap Gürler ve Albay F. Sözdener caddelerinin ise ihtiyaç duyulduğunda trafiğe kapatılacağı kaydedilen açıklamada, kapatılacak yollara alternatif olarak Tıbbiye Caddesi’nden gelen trafik akışının Burhan Felek Caddesi’nden E-5 yönüne ve Behiç Bey Sokak’tan İbrahimağa ışıklar istikametine yönlendirileceği belirtildi.

Açıklamada, Söğütlüçeşme Caddesi’nden gelen trafik akışının, Altıyol Boğa Meydanı’ndan Rıhtım’a inişi engellenerek, Kuşdili Caddesi Salı Pazarı istikametine yönlendirileceği, Moda’dan gelen trafik akışının ise Mühürdar Kavşağı’ndan geri döndürüleceği bildirildi.

NESİMİ ÇİMEN ANILDI


Sivas olaylarının 14. yılında halk ozanı Nesimi Çimen, Karacaahmet Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı.

Çimen için düzenlenen anma törenine katılanlar, Karacaahmet Sultan Cem ve Kültürevi’nde toplandı. Pir Sultan Abdal Derneği’nin yanı sıra Alevi Bektaşi Federasyonu, 78’liler Girişimi, Halk Evleri, Divriği Kültür Derneği’nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 10 sivil toplum kuruluşunun katıldığı etkinliğe Sivas, Erzincan ve Tokat gibi illerden kültür dernekleri de destek verdi.

SİVAS KATLİAMI


2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli’nin kuşatılıp yakılmış ve 37 kişi yakılarak öldürülmüştü.

2 Temmuz günü öğle saatlerinde Paşa ve Meydan camilerinde çıkan gruplar önce etkinliklerin yapıldığı Kültür Merkezi’ne ulaşarak, bir gün önce dikilen anıtı kısmen tahrip etmiş ardından Madımak Oteli önündeki araçları ateşe vermişti.


Madımak Oteli’nin de ateşe verilmesi sonucu otele sığınmış olan aydınlardan, aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen,Muhlis Akarsu, Metin Altıok, Hasret Gültekin,Ozan Türkyılmaz’ın bulunduğu 37 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirmişti. Aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu 51 kişi de yanmaktan kendi olanaklarıyla kurtuldu. Başından yaralanan Aziz Nesin’i linç edilmekten araya giren polisler kurtardı. Yaralılar, polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi‘ne götürüldü.

Akşam saatlerinde valilikçe ilan edilen 2 günlük sokağa çıkma yasağı ile birlikte, güvenlik güçleri şehirde hakimiyet sağlayabildi.

YARGI SÜRECİ


Olaylardan bir gün sonra 35 kişi gözaltına alındı. Daha sonra gözaltına alınanların sayısı 190’a çıktı. Gözaltına alınan 190 kişiden 124’ü tutuklandı, geri kalanlar serbest bırakıldı. Kamuoyunda Sivas Davası olarak bilinen davanın ilk duruşması, Ankara 1 No‘lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde 21 Ekim 1993 günü yapıldı. 26 Aralık 1994’te karara bağlanan dava sonucunda, 22 sanık hakkında 15’er yıl, 3 sanık hakkında 10’ar yıl, 54 sanık hakkında 3’er yıl, 6 sanık hakkında 2’şer yıl hapis cezası, 37 sanık hakkında da beraat kararı verildi.

Müdahil avukatlar, DGM’nin kararını temyize etti. Yargıtay, katliamın cumhuriyete, laikliğe ve demokrasiye yönelik olduğunu belirterek DGM’nin kararını esastan bozdu. Ankara 1 No’lu DGM, Yargıtay’ın bozma kararına uyarak yargılamayı yeniden başlattı.

28 Kasım 1997’de açıklanan kararda 33 sanığa idam cezası verildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi 24 Aralık 1998’de hapis cezalarını onadı, 33 idam cezasını ise usül noksanlıkları nedeniyle bozdu. Şubat 1999 tarihinde usül eksikliklerinin giderilmesi için başlayan yargılama sonucunda 16 Haziran 2000’de 33 sanık DGM’ce yeniden idam cezasına çarptırıldı. 2002 yılında idam cezasının yürürlükten kaldırılmasıyla idam cezası hükümlülerinin cezaları müebbet hapis cezalarına dönüştürüldü.

aa
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2007 Pazartesi 11:18:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?