1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Moda yine Galata'da

Moda Tasarımcıları Derneği ve Beyoğlu Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen Galata Moda Festivali'nin ikincisi bugün başlıyor. 10 Aralık'ta son bulacak festival 24 moda ve takı tasarımcısı ile tasarımla farklılaşan markaları tüketiciyle buluşturuyor. Galata Kulesi'nin yanında 700 metrekarelik alana kurulu standlardaki ürünlerin fiyatları 25 ile 500 YTL arasında değişiyor. Kredi kartıyla alışveriş edebiliyorsunuz. Havanın soğuk olmasına da aldırış etmeyin çünkü alan kapalı. 

Tasarımcılar insanların burada ille de alışveriş etmek zorunda olmadıklarını, bir şeyler yiyip içebileceklerini ve vakit geçirebileceklerini söylüyor. Dinamo FM'in yaptığı müzik eşliğinde Kahve Dünyası'ndan aldığınız sıcak çikolatanızı yudumlayabilirsiniz. Tabii bayram ve yılbaşı öncesi olduğu için burada farklı hediye alternatifleri bulmanız mümkün.
Festivalde tasarımcıların ürünleri dışında Moda Tasarımcıları Derneği'nin logolu ürünleri de satılacak: Deniz Yeğin'in kanvas çantaları, İdil Tarzi'nin zıbınları, yılbaşı kartları ve üzerinde tasarımcıların karakalem çizimlerinin yer aldığı takvim ayraçları... Tasarıma gönül verenleri bekliyorlar.

İkincisini düzenlediğinize göre Galata Moda Festivali'nin ilki başarılı oldu herhalde.
Bahar Korçan: Mayıs ayındaki festivali üç günde 4 bin 500 kişi gezdi; festival hepimizin beklediğinden daha büyük ilgi gördü. İki bin adetten fazla tasarımcı ürünü satıldı.
Hakan Yıldırım: Geçen sefer test sürüşü gibiydi. Eksiklerimizi gördük. Bu kez her şey çok iyi planlandı. Dünyada birçok fuara gittim ama bu mantıkla yapılmış bence dünyadaki en önemli mekanlardan biri bizimki.


"Eskişehir, Bursa ve İzmir'den gelen oldu"
Geçen sefer daha çok Beyoğlu çevresinde oturanlar mı geldi?
Bahar K.: Eskişehir, Bursa ve İzmir'den gelenler oldu. Kimileri Asya yakasından otobüs tutup geldi. O üç günde Galata'nın çehresi değişti.
İdil Tarzi: Sanat camiasından da çok gelen oldu; tiyatrocular, sinemacılar, müzisyenler...

Bu festivali düzenlemekteki amacınız nedir?
Bahar K.: Dünyanın birçok noktasında ürün satıyoruz ama Türkiye'de hâlâ yokuz. Galata Moda Festivali'nin amacı da bizim ürünlerimizi tanıtmak ve insanların satın alınabilir fiyata Türk tasarımcı ürününe sahip olabilmelerini sağlamak.

Satışlardan ümitli misiniz?
İdil T.: Geçen sefer bütün standlar talan oldu. Gün içinde depolarına, ofislerine iki-üç kez giden ve fazladan ürün getiren birçok tasarımcı oldu.

Standlarda çalışanların da çoğu gönüllü tasarım öğrencileri, değil mi?
Bahar K.: Ümit Ünal'ın standında çalışan gönüllü sonradan asistanı oldu. Son gün herkesin elinde portfolyosu, birbirlerine çizimlerini gösteriyorlardı. Festival onlar için de bir fırsat.
Mehtap Elaidi: Bizim standda çalışan öğrenci Eskişehir'den gelmişti, sonra iki ay yanımızda staj yaptı; hâlâ da bağlantımız sürüyor.

Festivali önümüzdeki dönemde daha sık tekrarlama gibi bir planınız var mı?
İdil T.: Davetler alıyoruz. İzmir'den istiyorlar. Antalya'da yapılması için konuşmalar oluyor. Belki festival öyle bir hale gelecek ki ilkbahar ve sonbaharda dört-beş şehri gezecek.
Simay Bülbül: Geçen festivalden sonra çok iş teklifi alanlar oldu. Koleksiyon hazırlatmak veya danışmanlık isteyen firmalarla iş görüşmeleri yapıldı.

Festivale gelenler neler satın alabilecek?
Bahar K.: Moda Tasarımcıları Derneği üyelerine çağrı yapıldı. "Kim ne satmak istiyorsa örneğini belirlenen tarihe kadar derneğe yollasın" dedik. Hakan onların içinden genel bir konsept düşünerek seçim yaptı. Bazı üyeler giremedi mesela.
Hakan Y.: İnsanların hiç tanımadıkları bir tasarımcının ürünleriyle orada karşılaştıklarında etkilenmeleri gerekiyor. Bu yüzden tamamen tasarımcı ruhu içerisinde yapılmış, kalitesi ve farklılığı olan ürünler seçmeye dikkat ettik.
Ezra Çetin: Festivalde, Japonya'da iki-üç bin dolara satılan deri ceket ve paltolarımızı 500 YTL'ye alabiliyorlar. Yurtdışında insanların üzerinde yaptığımız tasarımları görüyoruz, İstanbul'da da aynı şeyin olmasını istiyoruz.
Mehtap E.: Kendi koleksiyonumuzdaki ürünler dışında buraya özel birkaç parça daha satıyoruz.
Gamze Saraçoğlu: İki ayrı koleksiyonla katılıyorum festivale. Biri organik kumaşlarla hazırladığım tişört koleksiyonu; diğeri ise işkadınlarına yönelik bir koleksiyon.
Deniz Yeğin: Festivalde ailece oluşturduğumuz Yeğinim markasının ürünlerini satıyoruz. Elde örülmüş avangard hırkalar 250-350 YTL arasında fiyatlarla satılıyor. Onun dışındaki triko ürünler daha uygun fiyatlı.


Dinamo FM gün boyu müzik yapacak
Giysi dışında neler satılıyor?
Hakan Y.: Ayakkabı satılıyor. Muhteşem aksesuvarlar var. Türkiye'de bu kadar iyi aksesuvar tasarımcıları olduğunu bilmiyordum.
İdil T.: Yeni doğan bebekler için pamuktan yapılmış zıbınlar hazırladım. Üzerlerinde derneğin logosu yer alıyor. Sloganı da "moda kuzusu". İki-dört yaş arasındaki çocuklar için de tişörtler var.

Tasarımcılar dışında kimlerin standı olacak festivalde?
Bahar K.: Ana sponsorumuz Boyner, Designer Corner projesi için kendi mağazalarında siparişi olan tasarımcıların ürünlerini satacak. Twist'in bir standı olacak. Kahve Dünyası kahve ve sıcak çikolata satacak. Miss Bakery'nin standında kurabiye ve sandviç olacak. B Turk markasının tişörtleri satılacak. Dinamo FM müzik yapacak.

"Moda tasarımcılarını Galata'ya çekmek istiyoruz"

Galata Moda Festivali'nin tarihi dokusuyla öne çıkan Galata'yı iyileştirme çalışmalarının devamı olduğunu söyleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan şöyle diyor:
"Dönüşen ve değişen Galata'ya moda tasarımcılarını çekmeyi amaçlıyoruz. Bölgedeki çeşitli imalatçıların yerine, moda ve tasarımcıların gelmesini istiyoruz. Festival kültür sanat merkezi olan Beyoğlu'na bir destek olacak. Moda dünyası için, dolayısıyla tasarımcıların kültürel beslenmesi için en uygun bölge Galata. Türk moda tasarımcısı Galata'da özgün düşüncesini sergileyecek ve tüketiciyle buluşturacak.
Markaları seviyoruz ancak bizim tasarımcılarımız da var. Özgün düşünceleri, tasarımcılarımızı desteklemeliyiz. Galata Moda Festivali'nde tasarımcılarımız ürünlerini satarken kendi piyasalarında da tanınmamış bir markanın ablukasında kalan insanlar olmaktan çıkacaklar. Piyasanın gözünde yeni yatırımcı gruplarıyla tanışacaklar."

Milliyet
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2007 Cumartesi 16:49:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?