3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

'Muhbir' notu

Dink davası sanığı Tuncel’e ait “buluşma raporları” polisten mahkemeye ulaştı. Polis müdürü Akyürek, “Deşifresi, istenmeyen sonuçlar doğurabilir” diye not düştü 

Gazeteci Hrant Dink cinayeti dava dosyasına mahkemenin son duruşmada talep ettiği belgeler ulaştı. Pazartesi günü görülecek olan duruşma öncesi dosyaya konulan belgeler arasında cinayetin azmettiricisi olduğu iddiasıyla yargılanan Yasin Hayal ile Erhan Tuncel’e ait bilgiler bulunuyor. 

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Tuncel’in yardımcı istihbarat elemanı olduğu dönemdeki buluşma raporları ve teknik takip incelemelerinin yer aldığı 90 sayfalık dosyayla ilgili olarak mahkemeye bilgi verdi.
Akyürek, mahkemeye yazdığı yazıda, bilgilerin gizli olduğunu vurgulayarak, “Söz konusu bilgilerin deşifresi halinde istenmeyen sonuçlar doğurabileceği değerlendirilmektedir” dedi. 

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, ara kararında Erhan Tuncel’in yardımcı istihbarat elemanı olup olmadığı ve Tuncel’e dair eldeki bilgileri sormuştu. 

Sorulara Akyürek cevap verdi. Akyürek’in mahkemeye gönderdiği bilgi notunda, “Tuncel’in, Yasin Hayal’in faaliyetlerinin kontrol altında tutulması ve özellikle Çeçenistan gibi ‘cihat’ bölgelerine savaşmak için giden radikal dini grupların faaliyetlerinin izlenmesi amacıyla 17 Kasım 2004’ten itibaren yardımcı istihbarat elemanı kayıtlarına alındığı” belirtildi.

‘Kayıtlardan düşüldü’ 

Bilgi notu şöyle devam etti: “Devam eden süreçte, Tuncel’in teknik takip ve iletişiminin tespit yönündeki tedbirlerinden oluşan kanaatler, gerekse ‘buluşmalara zaman zaman gelmemesi, bilgi saklamaya çalışması, sıklıkla yalan söylemesi, verdiği bilgilerin birbiriyle çeliştiğinin görülmesi, güvensizlik oluşturacak tavırlar sergilemesi ve para temini için senaryo haberler üreterek sıkça para talebinde bulunması’ üzerine, Tuncel’in 23 Kasım 2006 tarihinde kayıtlardan düşüldüğü.”
Tuncel’in yardımcı istihbarat elemanı olduğu dönemde İstihbarat Daire Başkanlığı’na toplam 11 buluşma raporu ile 10 haber raporu gönderildiğinin belirtildiği bilgi notunda, bunlardan 9. ve 10. raporlarda Hayal’in Dink’e yönelik bir eylem gerçekleştirebileceği bilgisinin yer aldığı vurgulandı. 

Tuncel’in, Hayal’i, “Böyle bir eylemi yaptığı taktirde, hem kendisinin hem de ülkenin büyük zarar göreceği konusunda işlediği”nin belirtildiği buluşma raporuna da yer verilen bilgi notunda, “Tuncel’in Hayal tarafından gerçekleştirilecek muhtemel bir eylem girişiminin önüne geçmesi konusunda ilişkili olduğu personel tarafından yönlendirme ve telkinlerde bulunulmuştur” denildi.



‘Hayati önemde’ 

Mahkemeye ulaşan polisin bilgi notunda Hayal’in “takip edildiği”, ancak, kayda değer bir bilgi temin edilemediği vurgulandı. 

Ramazan Akyürek, mahkemeye gönderdiği 90 sayfalık yazıya eklediği üst yazıda şunları söyledi:
“Gerek dava dosyasına alınacak gerekse bu kapsamda değerlendirilmeyerek mahkemenizce iade edilecek bilgiler, ‘GİZLİ’ gizlilik derecesi ile kıymetlendirilmiş olsalar dahi içeriği itibariyle ilgili kişiler hakkında hayati önem taşımaktadır. Söz konusu bilgilerin deşifresi halinde istenmeyen sonuçlar doğurabileceği değerlendirilmektedir.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2008 Cumartesi 10:20:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?