30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Muhteşem kutlama

İstanbul'un fethinin 556. yıl dönümü, Haliç üzerinde ışık, su, ses, lazer ve görüntü teknikleri kullanılarak hazırlanan gösteriyle kutlandı.

Balat sahilinde özel olarak oluşturulan platformdan yapılan gösteriyi çok sayıda vatandaş izledi. Sidney'deki Yılbaşı kutlamalarını aratmayan gece de sanatçı Hakan Aysev mehter takımına eşlik etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 29 Mayıs 1453 günü Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un fetih edilmesi, Haliç'te ışık, su, ses ve görüntü teknikleri kullanarak yaptığı gösteri ile kutlandı. Türkiye'de 2007 yılında ilk olarak yapılan teknik gösterinin üçüncüsü de hayranlıkla izlendi. Haliç üzerinde 3 adet şat kullanılarak deniz su perdesi sistemi sayesinde, özel olarak hazırlanan fetih filmi, 3D tekniği kullanılarak perde üzerine yansıtıldı.

BİNLERCE İSTANBULLU İZLEDİ

Düzenlenen Fetih kutlamalarını İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve eşi Özleyiş Topbaş ile çok sayıda davetli izledi. Yaklaşık 1 saat süren kutlamaları, Haliç sahilini dolduran binlerce İstanbullu izledi. Vatandaşlar, Haliç üzerindeki dans eden fıskiyeler ve lazerle gerçekleştirilen ışık ile su şovu ve havai fişek gösterilerini cep telefonları ve fotoğraf makineleriyle kaydetmeye çalıştı.

10 BİN 800 ADET HAVAİ FİŞEĞİN KULLANILDI

Ünlü müzisyen Hakan Aysev de Haliç üzerindeki platformda Genelkurmay Başkanlığı Askeri Müze ve Kültür Sitesi Mehteran Bölüğü ile birlikte bir konser verdi. Mehter konseri ile birlikte toplam 10 bin 800 adet havai fişeğin kullanıldığı şov Haliç semalarını aydınlattı. Gösteri de 92 Türk, 19 Alman, 5 Avusturyalı ve 3 Fransız'dan oluşan 119 kişilik bir teknik ekip çalıştı. 14 tır teknik malzeme kullanıldı. Şov için gerekli 4780 wattlık enerji toplam 9 sahra tipi jeneratör ile elde edildi. Bu özel şov için 3 dev su perdesi, 118 adet hareketli su pompası, 3 adet gayzer su pompası Haliç'in sularını hareketlendirdi. Su gösterilerine toplam 96 adet robot ışık ve 30 adet gökyüzü tarayıcısı renk kattı. Su ve ışık sistemlerine ek olarak lazer gösterisi Balat'ta büyülü bir ortam yarattı.

Gösteriyi kıyıda izleyen iki bacağı alçıda 22 yaşındaki Öznur Dilme, "çok merak ettiğimiz için geldik. Arkadaşlarım beni kucaklarında taşıdı. 1 aydır yatıyorum evde, canım sıkıldığı için gezmeye çıktık. İstanbul kutlamalarını izleyebilmek için sakat olmama rağmen geldik" dedi.
 

Ceren Karasu - DHA - Milliyet
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2009 Cumartesi 18:21:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?