4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

'Mustafa'ya suç duyurusu

Atatürk'ün hayatının anlatıldığı "Mustafa" adlı filmde, Atatürk'ün içki ve sigara içen, yalnız, mağlup ve mutsuz biri olarak gösterildiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan ve Prof. Dr. Orhan Kural, içki ve sigara tüketilen sahneler nedeniyle film hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Atatürk'ün hayatının anlatıldığı "Mustafa" adlı filmde Atatürk'ün sigara ve içki içen görüntülerinin yer alması Jeofizik Mühendisi ve aynı zamanda Sigarayla Savaşanlar Derneği Kurucu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan ile Sigarayla Savaşanlar Vakfı Onursal Başkanı Orhan Kural'ı harekete geçirdi. Prof. Dr. Ahmet Ercan ve Prof. Dr. Orhan Kural, filmdeki içki ve sigara sahneleriyle ilgili olarak suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Konuyla ilgili İHA'ya açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Orhan Kural, filmde  sigaranın ön plana çıkarıldığını belirterek, "Sigara, "yalnızlığın, çaresizliğin simgesi" diye gösterilmiş. Bu, yeni çıkan sigara yasasına tamamen aykırıdır. Atatürk Türk milleti için bir idoldür. Sigara içen, yalnız, zaaflarına mağlup olmuş, başarısız ve mutsuz bir insan olarak gösterilmiştir. Bunun gençliğe vereceği zararlar çoktur. Günde üç paket sigara içer gibi sanki gençlere yol gösteriyor gibi davranış içinde olmak, filmin hiçbir yerinde Atatürk'ün sigara yüzünden genç yaşta öldüğünü ve sigaranın zararlarını anlatan bir şey olmaması kafamızda büyük soru işaretleri bırakıyor. Herhalde sigara firmaları dünyanın parasını verse bu reklamı yapamazdı" dedi.

Sigarayla Savaşanlar Vakfı olarak filmle ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen Prof. Dr. Kural, "Şu ana kadar hiçbir davayı kaybetmedik. Daha önce de Atatürk'ün sigara içtiğini anlatan görüntülerin yer aldığı reklamı durdurtmuştuk" diye konuştu.

Jeofizik Mühendisi ve aynı zamanda Sigarayla Savaşanlar Derneği Kurucu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan ise filmin gösteriminin Türk yasalarına göre suç olduğunu belirterek, "Yeni yetişen kuşakların Atatürkçü olarak yetişmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu bir toplumsal görev. Atatürk'e ilişkin bir film yapılması çok güzel. Bu film bir dokümanter niteliğinde. Ben bu filmi bu açıdan beğendiğimi söyleyebilirim. Ancak filmde öğle görüntüler var ki Atatürk'ü son derece aşağılayıcı ve kötü davranışlara özendirici bir görüntü var. Atatürk bizim için bir simgedir. İlkokuldan beri başlayıp Atatürk'ün bir ulusal önder olduğu anlatılıyor. Atatürk bu ulusun bir birleştiricisidir. Atatürk tabi ki sigara ve içki içiyordu. Çünkü bir insandı. Sayın Tayyip Erdoğan'a da çok teşekkür ediyoruz. Katkılarıyla bir Tütün Ürünlerinin Zararlarını Önleme Yasası çıkartıldı. Yasada deniyor ki Televizyonlarda yayınlanan programlarda, filmlerde, dizilerde,reklam ve tanıtım filmlrinde tütün ürünleri kullanılamaz. Görüntülerine yer verilemez. Zaten RTÜK bu yasayı uygulamaya başladı. ABD'de bu tür sahneler tamamen kesiliyor. Ama Türkiye'de hala sigaranın reklamı yapılıyor. Bunlar gizli reklam olarak da söylenebilir. Maalesef reklam unsuru olarak bu filmde Atatürk kullanılmıştır. Bundan daha büyük bir reklam olamaz" dedi.
Turkcell'in filme sponsor olmaktan çekindiğini belirten Prof.Dr. Ercan, şunları söyledi:

"Sabancı'dan destek aldı. Sabancı Philip Morris'in Turgutlu'daki fabrikasının sahibi ve yetkilisidir. Atatürk'e sigara içirttirilerek reklam yapılmıştır. Burada bir suçlu aramak gerekiyorsa sadece Can Dündar değil, Sabancı da suçludur" açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Ercan, filmden bazı sahnelerin çıkartılması durumunda filmin başarılı olacağını da ifade ederek, "Ama bu film ilkokul düzeyinde bir belgeseldir. Atatürk'ün filmdeki söylemleri doğrudur. Filmi genelde beğendim. Ama Atatürk'ün işçi düşkü olarak gösterilmesi son derece yanlıştır. Bununla ilgili suç duyurusunda bulunulacaktır. Bize inanan kamu ve halkın da arkamızda bulunmasını istiyoruz. Atatürk'ün yemek masası bir kültür masasıdır. Dil ve tarih devrimi bu masada yapılmıştır. Hiç işçi düşkünü bir insan Beşiktaş meyhanelerini anlatan bir masada askeri kıyafetlerini giyipte Hatay'ı almaya çıkar mı? Türk halkının yasal işlem tamamlanana kadar çocuklarına bu filmi izletmemelerini öneriyoruz" diye konuştu

iha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 14:30:26
Güncelleme :6 Kasım 2008 Perşembe 14:44:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?