4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Müzelere sahip çıkan yok!

İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin kurulmasına öncülük eden Prof. Dr. Fuat Sezgin, "Açılalı altı ay oldu ama müzenin Gülhane Parkı’nın içinde olduğunu gösteren bir yazı bile yok. Işıklandırma berbat" dedi.

BİLİM ve teknoloji tarihi konusunda dünyaca ünlü bir bilim adamı olan ve İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin kuran Prof. Fuat Sezgin, kendisine verilen sözlerin tutulmadığını söyledi. Müzede yer alan aletlerin tarihlerini, nasıl çalıştıklarını ve ne işe yaradıklarını anlatan, Almanca, İngilizce, Fransızca, Arapça ve Türkçe olarak 200 kadar levha hazırladığını anlatan Sezgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak bu levhalar hálá basılmadı ve asılmadı. Bunlar olmadan bu müze sağır ve dilsiz. Bu müzeyi konuşturmak lazım. Kimseyi şikáyet etmek istemiyorum ama binanın mimari onarımını üzerine alan mimar, sadece levha değil, müzenin bir çok işini kötü yola soktu, durdurdu, keyfi olarak aksattı."

Ömrünü İslam Bilimleri Tarihi’ne adayan ve çalışmalarını kurduğu Goethe Üniversitesi Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nde direktör olarak sürdüren Prof. Sezgin, "Müslümanlar, ilimler tarihindeki muazzam yerlerini bilmedikleri veya yanlış bildikleri için Avrupalılar karşısında büyük bir aşağılık duygusu içindeler. Benim amacım onlara atalarının bilim tarihindeki muazzam yerini öğretmektir" dedi.

Prof. Sezgin, müzede bulunan ilginç eserlerden örnekler vererek şunları söyledi:

"Müzede bir yer küresi var. Bu, dünyada yapıldığı bilinen fakat kaldığı bilinmeyen bir alet. 9. yüzyılın başlarında Abbasi Halifesi Mem’un’un 70 coğrafyacı ve astronoma dağıtarak 30 senede hazırlattığı dünya haritası. Keşfettikten sonra bastık ve küre haline getirdik. Bir de Müslümanlar tarafından icat edilen bir saat var. Yunanlılar’da ancak günün bir saatini ölçmeye yarayan saatler vardı. Müslümanlar bunu yarım saate indirdiler. 11. yüzyılın sonlarına doğru dakikaları ölçen saatler yaptılar, bunu bilimler tarihi bilmez. Bir astronomi tarihçisine ’İnsanlar ne zamandan beri dakikaları ölçen saatler yaptı?’ diye sorsanız, bilmez. Ben bu saati 10 sene evvel bir kütüphanedeki yazmada buldum ve yaptım."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2008 Çarşamba 09:12:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?