30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Naylon faturacılara darbe

Kurdukları sözde şirketler adına piyasaya 200 milyon TL tutarında naylon fatura kesen bir şebeke çökertildi.

Aralarında 5 vergi dairesi çalışanı ve kadınların da bulunduğu 45 şüpheli Şişli Adliye'sine sevk edildi. Üzerine şirket kurulan kişiler arasında çöpten kağıt toplayarak geçimini sağlayan bir baba-oğlunda bulunduğunu belirtildi.
İstanbul'da, piyasaya naylon fatura süren bir şebekeye yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 45 kişi bugün adliyeye sevk edildi.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, bazı kişilerin ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'', ''rüşvet almak ve vermek'', ''nitelikli dolandırıcılık'', ''kamu kurumunu zarara uğratmak'', ''görevi kötüye kullanmak'' ve ''213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na muhalefet'' ve ''sahtecilik'' suçlarını işlediği belirlendi.

Yapılan tespitlerin ardından bu kişilere yönelik 18 ilçede 67 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenleyen polis, 64 kişiyi gözaltına aldı. Bu kişilerin ev, işyeri ve göstermiş oldukları yerlerde yapılan aramalarda 78 firmaya ait çok sayıda fatura ve belge, 12 bilgisayar, 3 hard disk, 2 flash bellek, 4 ruhsatsız tabanca ve 37 fişek ele geçirildi. Emniyette sorgulanan 64 şüpheliden 19'u suç unsuru oluşturabilecek bir faaliyette bulunmadığı için savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Aralarında 5 vergi dairesi çalışanı ve kadınların da bulunduğu 45 şüpheli Şişli Adliye'sine sevk edildi.

Yetkililer, liderliğini yaklaşık 7 yıldır naylon fatura düzenlediği öne sürülen Nevzat K'nin yaptığı şebekenin, kimsesiz ve maddi durumu iyi olmayan kişilerin üzerine şirket kurduğunu belirterek, bu kişileri ikna etmek için bir ekip kurduğunu söylediler.

Şebekenin maddi durumu iyi olmayan kişilerin üzerine şirket kurduğu ve üzerine şirket kurdukları kişilere aylık bağlandığı belirtildi. Polis, şüphelilerin aralarında film şirketlerinin de bulunduğu çok değişik alanlarda şirketler kurduğunu belirterek, üzerine şirket kurulan kişiler arasında çöpten kağıt toplayarak geçimini sağlayan bir baba-oğul bulunduğunu da dile getirdi.

Şebekenin vergi dairesinde çalışan bazı memurlara usulsüz işlerinin ortaya çıkmaması için rüşvet verdiğini de aktaran yetkililer, şebekenin bugüne kadar yaklaşık 200 milyon TL'lik naylon faturayı piyasaya sürdüğünü ve fatura tutarının yaklaşık yüzde 10'u kadar komisyon aldığını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2009 Salı 15:11:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?