4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Naylon faturada tarihi operasyon

İstanbul'da mali polis, Türkiye'deki en büyük naylon fatura operasyonuna imza attı. Operasyonda 451 milyon YTL tutarında fatura ele geçirilirken, 3 kişi de gözaltına alındı.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri naylon faturalara ilişkin operasyonlar gerçekleştirdi.

Faturaların Beykoz'da bir evin ahşap dolabının açılmasıyla ortaya çıkarılan gizli koridorlarda saklandığı belirlendi. Biri kadın 3 kişinin yakalandığı operasyon, polis kamerası tarafından saniye saniye görüntülendi.

Operasyon, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ile Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından 12 Ocak 2007 tarihinde gerçekleştirildi. "213 S.K.M. ve Özel Belgede Sahtecilik" suçunu işledikleri tespit edilen bir şebeke izlemeye alındı. Yapılan fiziki takibin ardından harekete geçen ekipler, Beykoz'da 5 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda şebeke lideri olduğu öne sürülen Hikmet Y. ile Sevgi Y. ve Mevlüt A. gözaltına alındı. Operasyona Kırmızı Kart 2 Operasyonu adı verildi.

451 MİLYON YTL'LİK FATURA

Sahte ve naylon faturaları Beykoz'da bir evde gizlendiğini belirleyen ekipler, depo olarak kullanılan eve baskın düzenledi. Baskında şebeke elemanlarının gizli bölme yaptırdıkları da ortaya çıktı. Fatura ve belgelerin ahşap iki kapının ardında bulunan koridorlarda saklandığı belirlendi. Gizli koridorların yanı sıra şebekenin, geçitte bir de ofis kurdukları anlaşıldı. Yapılan aramalarda bir kamyonet dolusu fatura, irsaliye ve belgeler, 34 ayrı firma adına düzenlenmiş 451 milyon YTL tutarında faturalar, 10 ayrı şirket adına düzenlenmiş boş fatura koçanları, 6 adet bilgisayar kasası, 2 adet numaratör ile 1 adet hard disk ele geçirildi.

Polis yetkilileri şebekenin bastırdığı sahte faturaları piyasaya yüzde 3 ila 7 oranında kestiğini belirtti. İlk tespitlerde son bir yıl içinde sadece devleti 100 milyon YTL dolandıran şebeke elemanlarının yakalanmasına yönelik daha önce 2 ayrı operasyon düzenlendiğini belirten yetkililer, tüm aramalara rağmen deponun bulunamadığına dikkat çekti.

ASGARİ ÜCRETLİ FİRMA SAHİPLERİ

Şebeke elemanlarının kendilerini işveren olarak tanıtıp asgari ücretle işe aldıkları kişilerin üzerine paravan şirket kurdukları da ortaya çıktı. Sözde şirkette işe alınan çaycı ve temizlikçilerin üzerlerine bile çok sayıda paravan şirket kurdukları tespit edildi. İş başvurusu yapan kişilerin kimlik fotokopilerini alan şebekenin bu kişilerin belgeleri 44 ayrı paravan şirketi kurdukları tespit edildi.

Yetkililer ele geçirilen 451 milyon YTL'lik naylon fatura tutarının Türkiye'de bugüne kadar ilk kez ele geçirildiğine dikkat çekti. İstanbul polisi operasyonu son yüzyılın en büyük operasyonu olarak nitelendirdi. Emniyette sorgu ve işlemleri tamamlanan şüpheliler Beykoz Adliyesi'ne sevk edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2008 Salı 16:30:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?