3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Norveç Prensinin Türkiye ziyareti

Norveç - Türkiye Denizcilik Forumu 2008 toplantısına katılan Norveç Veliaht Prensi Haakon, devlet büyükleri gibi ayakta karşılandı. 

Açılış konuşmasını yapan Prens Haokon, Türkiye'ye gelen 200 bin Norveçli gibi Boğaz gezisi yapacağını belirtirken, "Türk mühendislerin gemi inşasındaki başarılarını saygı ile karşılıyoruz" dedi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Norveç Veliaht Prensi Haakon, İstanbul Hyatt Regency Otel'de düzenlenen Norveç-Türkiye Denizcilik Forumu 2008 toplantısına katıldı. Prens salona gelmeden önce görevliler tarafından yapılan anonsta Prens Haakon'un ayakta karşılanması istendi. Prens salona geldiği anda herkes ayağa kalkarken, Prens yerine oturmadan da kimse oturmadı. Devlet büyükleri gibi karşılanan Prens Haakon'un salona geldiği sırada basın mensuplarının kısa bir süre fotoğraf çekmesine izin verilirken, toplantı süresince foto muhabirlerinin flaşlı çekim yapmasına izin verilmedi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Prens Haakon, İstanbul'da Sultanahmet ve Ayasoyfa'yı dolaştıktan sonra Boğaz gezisi yapacağını belirterek, "Tıpkı Türkiye'ye gelen 200 bin Norveçli gibi. Deniz Norveçliler için çok önemli. Bizim ticaret ve keşif aracımız deniz. Norveç'in tarihine baktığımız zaman kültürünün şekillenmesinde denizin büyük önemi olmuştur. Norveç'te emisyon azaltma potansiyeli, iklim değişikliği, yağmur ormanlarının korunması, sahil ve deniz kirliliğinin önlenmesine çok önem vermektedir. Türkiye ve Norveç denizlere önem veren iki ülkedir. Deniz kirliliğinin engellenmesinin ne kadar önemli olduğunu iki ülke bilmektedir. Bunu diğer ülkelere de anlatmak ve anlaşma yapmak gerekir" dedi. 

Prens Haakon, gemi inşaatında çalışanların geleceğine yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini anlatarak, "Türk mühendislerin gemi inşasındaki başarılarını saygı ile karşılıyoruz. Küresel sorunlara karşı, küresel çözümler üretmek gerekir. Özellikle deniz sektörü ile ilgili ortak çalışmalara devam etmeliyiz" diye konuştu. 

Daha sonra konuşan Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan ise sıfır emisyon konusunda bir taahhüt vermenin zor olduğunu belirterek, "Türkiye'nin çok genç bir nüfusu var. Genç nüfusunu gemicilik sektöründe kullanabilecek düzeyde. Bunların eğitimlerine de önem veriyoruz. Dünyadaki küresel çok tehlikeli bir boyutta. 5 Kasım'dan önce 650 gemi inşası siparişi aldık. Fakat 2 gün önce bunların 161'inin iptal olduğu haberi geldi. 2 gün önce de 6 gemi siparişi aldık" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 16:22:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?