1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Okullarda 'internet kafe' dönemi

İstanbul'daki okullarda kurulu bulunan teknoloji sınıfları, çocukların mahalle aralarındaki internet kafelere gitmelerini engellemek amacıyla oyun da oynanabilen internet kafelere dönüştürülmeye başlandı.

İstanbul'da iletişim ve teknoloji laboratuvarını sınırsız olarak kendi öğrencilerine ve velilere açan ilk okullardan biri Fatih Şehremini Anadolu Lisesi oldu. Lise Müdürü İsmail Can, geçen yıl kütüphanede kurulu bulunan ve internete bağlı 14 bilgisayarda öğrencilerin derslerini yapabildiklerini dile getirerek, bu yıl da 24 bilgisayardan oluşan bir iletişim ve teknoloji laboratuvarı kurduklarını anlattı.

Can, halen 14'ü kütüphanede, 24'ü de laboratuvarda olmak üzere 38 internete açık bilgisayar bulunduğunu ve bunların da öğrencilerin hizmetinde olduğunu ifade ederek, “Öğrencilerimiz ders saatlerinde bu bilgisayarları ödev ve proje hazırlamak için kullanıyorlar. Ayrıca boş zamanlarında oyun oynayabiliyorlar, chat yapabiliyorlar” dedi.

İlk zamanlarda çeşitli korkuları olduğunu ifade eden Can, “Başta teknolojiye karşı bir korkaklığımız, bozulur mu, kırılır mı, başına bir şey gelir mi gibi endişelerimiz vardı. Öğrenciler yasak sitelere girerler mi gibi problemlerimiz vardı. Bunların hepsini aştık ve öğrendik” diye konuştu.

KAPALI OLANLAR VAR

İsmail Can, bazı okullarda teknoloji sınıflarının kapılarının kapalı olmasını da tüm bu korkulara bağlayarak, bunu nasıl aştıklarını şöyle anlattı:“Laboratuvarda var olan 24 bilgisayar, öğretmenin gözetiminde olan bir merkez bilgisayara bağlı. Buradan formatör öğretmenimiz, bir öğrencinin hangi masada, hangi siteye girdiğini çok rahatlıkla görebiliyor. Bir de yasaklı sitelerin önlenmesi için bilgisayarlara programlar yükledik.

Biz yöneticiler olarak öncelikle kendi korkularımızı attık. Güven ortamını kuruncaya kadar epey zaman geçti. Bu sınıflarımız velilere de açık ve artık halka da açmak istiyoruz.”

Bilgisayar sınıflarının hafta içi mesai saatlerinde ve cumartesi günleri açık olduğunu kaydeden Can, öğretmenlere ve halka yönelik ücretsiz bilgisayar kursları açmayı da planladıklarını bildirdi.

İsmail Can, “Biz öğretmenler olarak da teknolojiye uyum sağlamada gençlerden geri kalıyoruz. Öğrencilerimiz bizden çok ileri düzeyde. Sunum hazırlıyorlar, projeler hazırlıyorlar. Türkiye genelindeki yarışmalara sürekli projeler gönderiyoruz” diye konuştu.

Öncelikle öğrencilere güvendiklerini dile getiren Can, öğrencilerin bilgisayarda şiddet içerikli oyunlar da oynamadıklarını ifade etti.

ÖĞRENCİLER MEMNUN

Teknoloji sınıfında internette ders çalışan okul öğrencilerinden Yücel Dursun da evinde bilgisayarı olmadığından zaman zaman internet kafelere gitmek zorunda kaldığını dile getirdi.

Dursun, “Orada rahatsız oluyordum. Sigara dumanı oluyordu. Burada her türlü ödevimi yapıyorum. Araştırmalarımı gerçekleştiriyorum. İstediğim sitelere girebiliyorum. Oyun da oynuyorum. Okul bizim için büyük bir açığı kapattı” dedi.

9. sınıf öğrencisi Ceren Yılmaz ise dönem dönem özellikle ödev hazırlamak için internet kafelere gitmek durumunda kaldığını, ancak ailesinin bunu istemediğini anlatarak, internet kafelerin ortamını sevmediğini, artık okulda tüm ihtiyaçlarını karşıladığını söyledi.


AA
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2007 Cumartesi 12:22:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?