2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

'Orada yeni yapı asla doğru olmaz'

Başkan Topbaş, Bizans kalıntılarına tesis yapılmasıyla ilgili olarak, "Sit alanında, 'Ben yaptım oldu' yanlıştır" dedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bizans döneminden kalma "Büyük Saray" kalıntıları üzerine belediye tarafından yapılan restoranla ilgili olarak, "Orası Sit alanı, 'Ben yaptım oldu' yanlış. Doğru olan, Koruma Kurulu'nun bilimsel kararına uygun yapılması" dedi. Yapılan şeyin "inşaat" şeklinde değerlendirilmemesi gerektiğini, bir düzenleme yapıldığını belirten Topbaş, şunları söyledi:

Sit alanı
"20-30 yıllık bir süre içinde yapılan bir binadan bahsedilmekte ve bu betonarme bina üzerine taş kaplandı. Ama, tabii ki bölge Sit alanı, tarihi bir bölge, katmanlarında farklı yapılar mutlaka vardır. Bunu biliyoruz."
Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha önce bir bakanlığımızın (Tarım Bakanlığı) hizmet alanı olarak kullanılan yer bize devredildi. Biz de Çamlıca gibi halkımızın o manzarayı kullanacakları bir çalışmayı başlattık. İlgili kurullarla ve birimlerle temas ederek doğru olan yapılmalı. Orada yeni bir yapı yapılması asla doğru olmaz. Zaten bir mimar olarak da buna izin vermem. Kurul da buna asla olumlu bakmaz, bunu biliyoruz. Mevcut yapılar içindeki bir düzenlemeyi, 'Kurul görüşü alınarak yapılması' şeklinde bizim talimatımız vardır. Araştırmayı yapıyoruz."
Topbaş, "Kurulun görüşünü mü bekleyeceksiniz?" şeklindeki bir soru üzerine de, "Zaten öyle olması lazım. Sit alanı, 'Ben yaptım oldu' yanlış" dedi.

Başkan Kadir Topbaş, yapılanın inşaat değil bir düzenleme olduğunu söylese de Milliyet muhabiri Murat Öztürk'ün gökyüzünden çektiği fotoğraflar inşatın belgesi niteliği taşıyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2007 Çarşamba 17:19:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?