3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Ormana giriş yasak

İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, muhtemel yangınlara karşı, hassas ve kritik orman alanlarına giriş ve çıkışın yasaklandığını bildirdi. İstanbul Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, "hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği, bu durumun büyük orman yangınlarına sebep olduğu, İstanbul'da da aynı anormal hava şartlarının sürdüğü ve Eylül ayının ilk haftasına kadar bu şekilde devam edeceğinin tahmin edildiği ve kasıtlı orman yangınları çıkarılması ihtimalinin de tehlikeyi had safhaya çıkardığı" vurgulandı.

Açıklamada, bu nedenle ormanlardaki muhtemel yangınlara karşı, hassas ve kritik orman alanlarına giriş ve çıkışların yasaklandığı bildirildi.

Yangına hassas ve kritik orman alanları şöyle:

"Ümraniye Çırçır Ormanı, Sultanbeyli Aydos ve Teferrüştepe Ormanı, Beykoz Çavuşbaşı Ormanı, Şile Kurna Köyü Villaları ve çevresi, Kumbaba ve Sofular Köyü arası sahil boyu, Çayırbaşı ve Yeniköy civarı, Bucaklı-Kilimli Köyü, Akçakese ve İmranlı civarı, Çatalca Radyolink mevkii, Subaşı Köyü Çatalkaya mevkii, Kestanelik Köyü Küptepe mevkii, Karaburun Ormanlı Kumul ve Kızılcaali Ağaçlandırma sahaları, Binkılıç-Çilingöz mevkii, Silivri Çanta-Değirmenköy ve Beyciler Ağaçlandırma sahası, Gaziosmanpaşa Yeniköy Ağaçlandırma sahası, Gazi Mahallesi, Tayakadın-Çangalçeşme, Küçükçekmece Kayabaşı-Şamlar, Eyüp Ağaçlıköy, Hasdal, Kurtkemeri-Paşakemeri mevkii, Kurtkemeri-Kurudere, Kurtkemeri-Davutpaşa, Sarıyer Bahçeköy Sırtyolu, Bentler-Tavşantepe, Bentler-Halimçeşme, Rumelifeneri-Garipçeköyü yolu, Demirciköy yol güzergahı, Kilyos yol güzergahı, Zekeriyaköy-Uskumruköy yol güzergahı, Büyükada, Kınalıada, Heybeliada, Burgazada."

Sultanbeyli'deki ot yangını ormana ulaşmadan söndürüldü

Sultanbeyli'de otluk alanda çıkan yangın, ormana ulaşmadan söndürüldü.

Mülkiyeti şahsa ait Paşaköy mevkiindeki otluk alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

Yangına müdahale eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ile Orman Bölge Müdürlüğüne ait 2 helikopter, alevleri ormanlık alana sıçramadan söndürdü.

Pepe: "Yanan alanlarda kötü niyetlilere fırsat yok" 

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, yanan orman alanlarını aynı yıl ağaçlandıracaklarını belirterek, kötü niyetli insanlara fırsat vermeyeceklerini söyledi.

Bakan Pepe, Trabzon'un Maçka ilçesinde yapılan Çakırgöl Kayak Tesisleri yolunda incelemelerde bulundu.

Pepe, basın mensuplarının orman yangınlarına ilişkin soruları üzerine, yanan alanların yeniden orman haline gelebilmesi için 25-30 seneye ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Pepe, "Bazıları şöyle düşünüyor, 'yaktılar,yıktılar, yakılan alanlar üzerinde site, otel, motel yapacaklar'. Böyle birşey söz konusu değildir" dedi.

Olayları olduğundan çok fazla abartmanın manasının olmadığını ifade eden Bakan Pepe, şunları kaydetti:

"Son günlerde önemli ölçüde orman alanı kaybettik. Önemli ölçüde dediğimiz alan takriben 2 bin hektarlık bir alan. Bunu küçümsemiyorum. Ama bu orman teşkilatının çalışmalarını da lütfen hiç kimse küçümsemesin. Bu yanan alanlar içinde köyler, yerleşim alanları, Meryamana evi vardı. Bunları korumak için arkadaşlarımız, canlarını dişlerine takarak, kendilerini adeta feda ederek çalıştılar. Önce insan tabi. İnsan, ormandan, ağaçtan daha önemlidir. Yani 1-2 bin hektar mı yansın, bir insan mı yansın? 2 bin hektar yansın, bir insan yanmasın. Çünkü biz 2 bin hektarı bir yıl içinde ağaçlandırırız. Ama insanların canının yedeği yok."

Bölgede yaşanan fevkalade olumsuz hava şartlarına rağmen, havadan ve karadan müdahaleler yapıldığını hatırlatan Bakan Pepe, şöyle devam etti:

"Bodrum, Milas, Kuşadası, Selçuk'taki yangın ile Kaş'taki kanyondaki yangın farklı. Uçakların o kanyona girmesi mümkün değil. Bu sene bizim bu yangınlarda en büyük talihsizliğimiz şu oldu; biz planlamamızı yaparken, Türk Hava Kuvvetleri'nden kiralamış olduğumuz C 130'lar bize yangınlarda büyük destek veriyordu. Bir C 130, 10 ton su atıyordu. Ama bu uçakların eksikliğini hemen yeni helikopterler kiralayarak kapatmaya çalıştık."




aa
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2006 Perşembe 17:24:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?