30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Ortakulak sorunu yaşayanlara çözüm

Ortakulak sorunu yaşayanlara çözüm, 22 yaşındaki bir Türk gencinden geldi.

Yıllardır kulağının suyla teması sırasında büyük acılar çeken annesinin acılarını dindirmek için kafa yoran üniversite öğrencisi, dünyanın ilk kulak tıkacını geliştirdi.
Orta kulak sorunu olanlar için bir çözüm arayan Kanuni Kuralkan (22) isimli üniversite öğrencisi, 1.5 yıl süren çalışma sonucunda binlerce kişiye çare olacak kulak tıkacını geliştirdi. Her insanda farklı büyüklükte olan kulak deliğine göre ayarlanabilen cihaz uzmanlar tarafından tam not alırken, Kuzey Ren Vestfalya Tasarım Merkezi tarafından da ödüle değer bulundu.

Kuralkan, annesinin çok acı çektiğini ve buna dayanamayıp, gece gündüz düşünerek böyle bir cihazı geliştirdiğini belirtti. Kuralkan, "Kulak
zarı delik olan insanların orta kulak boşluğu dış dünyanın olumsuz etkilerine açıktır. Özellikle banyo veya denize girildiği sırada steril olan orta kulağa kaçan su, ciddi enfeksiyonlara yol açabilir.

Bu sorun çeşitli nedenlerle orta kulak ameliyatı geçiren kişilerde de önem arz eder. Bu problemle karşılaşmamak için havuz ve deniz esnasında suyun orta kulağa geçmesini engelleyen bir bariyere ihtiyaç vardı bunu da buldum uğraşlarım sonucunda" dedi.


Konuyla ilgili bilgi veren Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Süreyya Şeneldir ise orta kulak problemi olan hastaların özellikle suyla temasta ciddi enfeksiyonlarla karşı karşıya kaldığını vurguladı.
 

İha
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 13:52:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?