6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Osmanlı Hanedanı'nın en kıdemli üyesi 80 yıl sonra İstanbul'da...

Dışişleri Bakanlığı'nın girişimleriyle Türk vatandaşlığına alınan Osmanlı hanedanının en kıdemli üyesi olan Sultan Abdülhamid'in torunu Ertuğrul Osman, ilk kez Türk pasaportuyla Türkiye'ye geldi.

Eşi Zeynep Osman ile birlikte New-York'tan İstanbul'a gelen 93 yaşındaki Ertuğrul Osman, Atatürk Havalimanı'nda kendisini karşılayan gazetecileri görünce şaşırdı. Daha önce ABD'den verilen seyahat belgesiyle defalarca Türkiye'ye geldiğini belirten Osman, "Şimdi pek fazla fark hissetmiyorum; çünkü Türk doğdum, Türk öleceğim İnşallah. Hep öyle düşünüyordum. Başka ülkenin pasaportunu hiç almadım" dedi.

Osman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD'de yaptığı görüşme sonrasında Türk vatandaşlığına alındığının hatırlatılması üzerine, "Kendileri fevkalade bir insan. İtimat edilebilecek bir kişi. Ziyaretinde kahvaltı yaptık, kahve içtik, sohbet ettik. Derin bir şey konuşmadık. Siyasi konulara girmedik" şeklinde konuştu.
Zeynep Osman ise, eşi adına Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu'na başvuruda bulunduğunu ifade ederek, cuma gününden itibaren başvurunun kabul edildiğini ve Ertuğrul Osman'ın resmen Türk vatandaşı olduğunu kaydetti.

Sultan Abdülhamid'in 1924'ten beri vatansız olan 93 yaşındaki torunu Osman Ertuğrul, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının son aylarda ortaklaşa yürüttüğü çalışmayla Türk vatandaşlığına kabul edildi. Yaşantısının son 80 yılını "pasaportsuz", son 40 yılını ise New York'ta geçiren Osman Ertuğrul adına eşi Zeynep Tarzi, Şubat ayında Türk vatandaşlığı için başvurmuştu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün doğrudan talimatı olmasına karşın uzun süre bürokrasiye takılan başvuru işlemleri sonunda, İçişleri ve Dışişleri Bakanlarının ortaklaşa yürüttüğü çalışmayla Osman'a Türk pasaportu verildi.

iha-istanbul
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2004 Pazartesi 13:02:58
Güncelleme :19 Temmuz 2004 Pazartesi 17:41:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?