3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Osmanlı'nın ilk matbaası restore edildi

Topkapı Sarayı'nı bölüm bölüm yeniden hayata kazandıran İstanbul İl Özel İdaresi, sarayı eski ihtişamını yakalamış hali ile yakında İstanbul'un ve dünyanın kültür hayatına sunmaya hazırlanıyor.

Topkapı Sarayı'na "özel " hizmet sunan İl Özel İdaresi, son olarak saray içinde iki ayrı bölümün restorasyonunu daha tamamladı.

İl Özel İdaresi Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ali Erdem ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nedret Apaydın, Rölöve ve Anıtlar Müdürü Hüseyin Kaya'nın nezaretinde, Topkapı Sarayı'nda restorasyonu tamamlanan bölümleri inceledi.

IV. Murat'ın Bağdat seferi sırasında başlanan ve 1639 yılında yapımı tamamlanan "Bağdat Köşkü", İl Özel İdaresi tarafından 1 milyon 387 bin YTL harcanarak yeniden restore edildi. Köşk, günlük saray yaşamında padişahın dinlenme mekanı olduğu gibi önemli tarihi olaylara da sahne oldu. Köşk, I. Abdülhamit (1774-1789) ve III. Selim (1789-1807) dönemlerinde ise Has Odalar kütüphanesi olarak kullanıldı.

Köşkte yapılan çalışmalarla; dış ve iç cephe kaplamalarını oluşturan çinilerin temizliği, restorasyon ve konservasyonu, alçı tepe pencerelerinin onarım ve temizliği, mermer yüzeylerin temizliği, saçaklarda gerekli yerlerde ahşap onarımlar ve tüm saçaklarda yağlıboya imalatları, taş döşemelerde temizlik, tümleme ve onarım gerçekleştirildi.

Topkapı Sarayı içerisinde bitirilen diğer iş ise Matbaa-ı Amire binalarının Topkapı Sarayı Müzesi geçici depoları olarak düzenlenmesi ve onarılması oldu. Bu çalışma da, saray içerisinde gerçekleştirilen önemli bir çalışma olarak değerlendirildi. İl Özel İdaresi'nin 2 milyon 156 bin YTL harcayarak gerçekleştirdiği restorasyon ve onarım sayesinde, Osmanlının ilk matbaası olan bu alan, sarayın depolarında duran tarihi eserlerin burada sergilenmesi için özel olarak dizayn edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2008 Salı 13:21:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?