30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

ÖSS'de 3 soru hatalı mı?

Uğur Dershaneleri Eğitim Öğretim Koordinatörü Alparslan Alemdar, bugün yapılan Öğrenci Seçme Sınavı'ndaki (ÖSS) 3 fizik sorusunun hatalı olduğunu öne sürdü.

Alparslan Alemdar, Türkiye genelinde tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da yapılan ve 1 milyon 349 bin 782 kişinin katıldığı ÖSS'de bazı soruların hatalı olduğunu iddia etti. Alemdar, "Fizik sorularına genel olarak baktığımızda soruların güzel olduğunu görüyoruz. Ancak genel olarak baktığımızda birkaç soruda sıkıntı olduğunu görüyoruz. Bu sorulardan bir tanesi Bölüm-II 'momentum sorusu' ve bana göre oldukça ciddi. Bilimsel hata içeriyor diye düşünüyorum. Bu soru bu şekilde sorulmayıp, başka şekilde de sorulabilirdi" diye konuştu.

Bölüm-II'deki "elektrostatik" ile ilgili soruda da hata olduğunu öne süren Alemdar, sorunun şekli bakımından cevabının hem "A" hem de "B" şıkkı olabileceğini söyledi. Alparslan Alemdar, Bölüm-II'deki "yay dalgaları" sorusunun koşullarının soru cümlesi içine gizlenmiş durumda olduğunu belirterek, sorunun özensiz hazırlandığını savundu.

Alemdar, "momentum" sorusundaki hatanın daha büyük olduğunu, diğer 2 sorunun ise kurtarılabilir nitelikte olduğunu ifade ederek, "Bu iki soru basit soru. Adayları 'daha farklı bir şey sorulmuş olabilir mi' düşüncesine itiyor, sorunun çözümünün uzamasına neden olmaktadır. Bazı adaylar bu soruları boş bırakmış da olabilirler. Bir iki sözcükle sorular daha açık hale getirilebilirdi.

2002'de de buna benzer soru vardı. Sorular 2002'dekilerle çok yakın. Şuanda 'bu sorular iptal edilmelidir' diyemem. Bana göre momentum sorusu ile elektrostatik sorusu iptal edilirse, buna kimse itiraz edemez. 'Ben bunu böyle düşünmedim' diyen olabilir. Fakat mutlaka açık sorulması gerekir" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2009 Pazar 17:53:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?