4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

'Oteller Kenti’ İstanbul turnesinde

İstanbul'da düzenlenen "Oteller Kenti" adlı şiir dinletisi yoğun ilgi gördü.

Armada Otel, dün akşam Hümay Güldağ ve Metin Belgin tarafından sunulan şiir gösterisine ev sahipliği yaptı. Ünlü şair Edip Cansever'in "Oteller Kenti" adlı dramatik kurgulu şiirlerinin sahnelendiği gösteride Baki Duyarlar, bestelediği caz şarkıları ile piyanoda eşlik etti.

İlk sunumunda yoğun ilgi gören gösteriyi izleyenler arasında, Cansever ailesinin yanı sıra aralarında Ataol Behramoğlu, Can Ataklı, Tan Oral ve Bahattin Yücel'in de bulunduğu birçok tanınmış isim yer aldı. İzleyiciler, Armada'da 20. yüzyıl başındaki İstanbul dekorunda sözcük sihirbazı bir usta şairin büyüleyici dizeleriyle buluşurken, aynı zamanda "evrensel yalnızlığın kahramanları" olarak hikayeye dahil oldular.

Dramatik şiirlerdeki karakterlerden Bayan Sara'yı Hümay Güldağ, Metrdotel ve Sara'nın eski kocasını ise aynı zamanda gösterinin yönetmeni olan Metin Belgin canlandırdı. İstanbul'un başka otellerinde de gezici olarak sergilenecek gösteri, Orhan Veli'nin bir "masal kahramanı", Enis Batur'un ise "büyük bir atmosfer ustası" olarak tanımladığı Cansever'i geniş kitlelerle buluşturmayı ve 2010 Kültür Başkenti projesiyle hareket kazanacak İstanbul otellerine farklı bir zenginlik katmayı hedefliyor.
1928-1986 yılları arasında yaşayan ve Türk şiirinin önemli isimlerinden biri olan Edip Cansever, "Oteller Kenti"ni ölümünden bir yıl önce kaleme aldı. Hayatının önemli bir bölümünde otellerde yaşayan, otelleri yalnızlığın ve yabancılaşmanın sembolü olarak gören Cansever, çağdaş bireyi, yalnızlığı ve çaresizliğiyle dar ve kısıtlı bir mekan olan "otel"e hapsederek, bu eserle bireyin çıkışsızlığına yepyeni bir boyut ekledi. Cazı da çok seven ve hayatı bir caz parçasına benzeten şair, bu tutkusunu "Birisi durmaksızın şarkı söylese, biz hep dinlesek, ne güzel olurdu" sözleriyle dizelerine de yansıttı.

iha
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 14:07:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?