30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Otellerde yer kalmadı

6-7 Ekim'de İstanbul'da yapılacak IMF-Dünya Bankası yıllık toplantısı otelleri aylar öncesinden doldurdu. 20 bin kişinin katılması beklenen toplantılar kriz nedeniyle zor günler geçiren otelcilerin imdadına yetişti

 

Türkiye ve İstanbul’un tanıtımına büyük katkı sağlayacak dev kongrelerden biri olan IMF ve Dünya Bankası 2009 yıllık toplantıları otelleri doldurdu. Kriz nedeniyle zor günler geçirecek olan turizmcilerin imdadına 6-7 Ekim’de düzenlenecek IMF-Dünya Bankası toplantıları yetişti.

2006 yılında Türkiye, Mısır ve Katar’la birlikte toplantılara talip olmuş, İstanbul’a incelemeler yapmak üzere IMF ve Dünya Bankası temsilcilerinden oluşan teknik bir heyet gelmişti. Heyetin İstanbul’u seçmesinin ardından toplantılara dokuz ay kala öncelikle beş ve dört yıldızlı oteller doldu.

184 ülkeden 300 bakan

6-7 Ekim’de düzenlenecek IMF ve Dünya Bankası’nın 2009 yıllık toplantılarına 184 üye ülkeyi temsil eden 300’e yakın bakan, merkez bankası başkanları gibi devlet üst düzey temsilcilerinin de dahil olduğu 20 bine yakın kişinin katılımı olacak. Söz konusu katılımın Türkiye‘nin ve İstanbul’un tanıtımına değeri ölçülemeyecek kadar çok katkı sağlaması bekleniyor.

2009’da IMF toplantıları, 2010 yılında kültür başkenti olması nedeniyle İstanbul’da otel yatırımları da tüm hızıyla sürüyor. Yatırımlar bittiğinde 57 bin olan yatak kapasitesine 22 bin yeni yatak daha eklenecek.

Turizm sektörü 1.5 milyon kişiye yarattığı istihdam, 40’a yakın sektörü tetiklemesi ve yüksek tutarda döviz girdisiyle ülkenin lokomotif sektörlerinin başında geliyor. Kongre turizmi dünyada ulusal ve uluslararası özellik kazanarak, yeni bir turizm türü olarak hızla gelişiyor. Türkiye’de kış aylarında durgunlaşan turizm sektörünü düzenlenen kongreler canlandırıyor. Böylece kongreler, turizmi dört mevsimlik bir sektör haline getiriyor. Ayrıca yapılan araştırmalara göre, kongre katılımcıları tatil amacıyla gelen turistten üç kat fazla döviz bırakıyor.

Süitlere büyük ilgi

Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Guvernörler Kurulları Yıllık Toplantılarını, IMF ve Dünya Bankası yönetim kurulu üyeleri her üç yılda bir Washington dışında gerçekleştiriyor. Bu yılki toplantı ise Harbiye’deki Kongre Vadisi’nde gerçekleştirilecek. Toplantıların eşgüdümünü Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası gerçekleştiriyor. Bu yüzden özellikle İstanbul’da Kongre Vadisi’ne yakın tüm oteller neredeyse tamamen doldu.

Taksim The Marmara oteli 6-7 Ekim için şimdiden yüzde 90 dolu. Hyatt Regency’deki doluluk ise yüzde 85 civarında. Yine Maçka’daki Maçka Hyatt ve Dolmabahçe’deki Ritz Carlton oteli yüzde 80’in üzerinde doluluğa sahip. Beşiktaş Conrad Oteli’nde ise yetkililer otelin neredeyse dolduğunu belirterek, bir an önce rezervasyon yapılması gerektiğini söylüyor.

Hilton ailesi (Hilton Istanbul, Conrad Istanbul ve Hilton ParkSA) toplantı döneminde İstanbul’da beklenen misafir yoğunluğu nedeniyle dolmuş durumda. Four Seasons Bosphorus Ortaköy yetkilileri ekim ayının genelde yüksek sezon olduğu için talebin kızıştığını söylüyor. Yetkililer üst kategori odalara yığılma olduğunu belirtiyor.

Çırağan 2007’de doldu

Çırağan Palace Kempinsky yetkilileri ise ilk dolan otelin Çırağan olduğunu söylüyor. Çırağan Palace Kempinsky Satış Direktörü Koray Şahmalı, toplantı döneminde otelin tamamen dolu olduğunu ve hemen hemen tüm satışların 2007 sonu, 2008’nin başında tamamlandığını ifade etti. IMF dönemi boyunca otel dolulukları ve fiyatları da genel olarak oldukça yüksek hale geldi.

‘Dünya izleyecek, reklam değeri ölçülemez’

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, toplantıların İstanbul ve Türkiye’nin tanıtımı için çok değerli olduğunu söyledi. Nisan-mayıs ve eylül-ekim aylarının zaten iyi aylar olduğunu belirten Bayındır, bu yıl durumun kriz nedeniyle değiştiğini belirtti. Bayındır, “Kriz var
ama imdada IMF ve Dünya Bankası yetişti” dedi.

Enternasyonel toplantıların ülkenin tanıtımına büyük katkı sağladığını anlatan Timur Bayındır, “IMF toplantısını dünyanın tüm televizyonları veriyor. Toplantı, İstanbul ve Türkiye’nin tanıtımı için değeri ölçülemeyen bir organizasyon” ifadesini kullanıyor.

Su Forumu’nda geç hareket edildiğini vurgulayan Bayındır, beklenen yabancı misafirlerin gelmediğini söyledi. Rezervasyonların erken gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Timur Bayındır şöyle konuştu: “IMF ve Dünya Bankası toplantısı için her standartta otel için farklı müşteriler gelecek. Yaklaşık 20 bin kişi bekleniyor. Beklenen rakam gerçekleşirse İstanbul için çok iyi olur.”

‘Eğlenmek de istiyorlar’

Kongre misafirlerinin diğer turistlerden üç kat fazla para bıraktığını hatırlatan Bayındır, “Kongre için gelen yabancılar kongre dışında yemeklerini de dışarda yiyor ve eğlenmeye çıkıyor. Toplantıların dışında dinlenmek ve eğlenmek de istiyorlar. Bu arada alışveriş de yapıyorlar” diyor.

İlker Pehlivan - Radikal
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 15:25:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?