3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Oto galeriler şehir dışına çıkıyor

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle şehir merkezlerindeki 2. el oto pazarlarının şehir dışına çıkarılması talimatı belediyeleri rahatlattı.

Satılık araçların vatandaşların yürüdüğü yerlere veya evlerinin önüne park edilmesi yüzünden sürekli vatandaşlarla galericiler arasında kaldıklarını söyleyen belediye başkanları, bu kararın sorunu bitireceği umudunu taşıyor.



İçişleri Bakanlığı tarafından bütün valiliklere gönderilen genelgede, vatandaşların ikametine ayrılan binaların giriş katlarının, ikinci el oto alım satımı yapan işyeri sahipleri tarafından kiralandığı hatırlatılarak, galericilerin belirli merkezlerde toplanarak şehir dışına çıkarılmaları istenildi. Şehir içinden kopmak istemeyen galericilerin karşı çıkmasına rağmen, Mayıs 2009'a kadar şehir dışındaki oto alışveriş merkezlerine taşınması planlanıyor.

Genelge en çok vatandaşla galericiler arasında kalan belediyeleri sevindirdi. Kâğıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, oto galericisi esnafının faaliyetleri gereği pazarladıkları araçları yayaların yürüdüğü kaldırımlara koyduğunu kaydetti. Başkan Kılıç, bu yüzden kaldırımlardan yürüyemeyen yayaların araç yoluna indiklerini ve bunun da ölümlü kazalara yol açabildiğine dikkat çekti. Bu endişelerini esnafla sürekli paylaştıklarını belirten Kılıç, "Ancak takip etsek de uyarsak da, galericiler araçları yine de kaldırımlara koyuyor." diye konuştu.

Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, kendileri için de büyük problem oluşturulan galericilerle çeşitli toplantılar yaptıklarını söyledi. Bazı galerilerin kaldırıldığını belirten Develioğlu, diğerleri için de uğraştıklarını dile getirdi. Develioğlu, sık sık vatandaşların şikâyetleriyle karşı karşıya kaldıklarını vurguladı.

Yüzde 90 oranında galericileri oto alışveriş merkezlerine gönderdiklerini söyleyen Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise galerilerin meskun mahalden taşınmasının şart olduğunu vurguladı. Çağırıcı, "Araçlar genel olarak milletin evinin önüne ve kaldırımlara park edildiği için otopark sorununa, yaya yolunun kullanılamamasına ve yoğun trafiğe neden oluyordu. Galericiler halka yakın olmak için şehir içinden kopmak istemiyor. Ama halk bu galerilerin taşınması yönünde şikâyette bulundu. Biz de galericilerin kaldırılmasını destekliyoruz." dedi.

Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman da İçişleri Bakanlığı'nın genelgesini destekleyenler arasında. Karaman, "Hükümetin almış olduğu oto galerilerinin kent dışına çıkartılması kararını belediyecilik açısından çok olumlu buluyorum. Bu değişiklik belediyelerin üzerinden önemli bir yükü alacaktır." diye konuştu. Galerilerin halka ait kaldırım ve yolları işgal ettiğinden yakınan Karaman, bu durumdan sadece Güngören değil bütün belediyelerin muzdarip olduğunu dile getirdi.

zaman
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2008 Salı 11:32:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?