4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Oto hırsızlığında büyük operasyon

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından oto hırsızlarına yönelik gerçekleştirilen son yılların en büyük operasyonunda 52 kişi gözaltına alındı. Özellikle lüks otomobilleri hedef seçen çete ile birlikte toplam 105 çalıntı otomobil ele geçirildi. 

Oto hırsızlığına yönelik gerçekleştirilen son yılların en büyük operasyonuyla ilgili açıklamayı İstanbul Valisi Muammer Güler yaptı. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da hazır bulunduğu açıklamada konuşan Güler, İstanbul'da ve yurt genelinde çok sayıda oto çalan, motor ve şasi numaralarını değiştiren, kamu görevlileri vasıtasıyla sahte vekalet düzenleyip usulsüz işlem yaptıran ve bu otoları satarak haksız gelir elde eden suç örgütüne yönelik operasyonun başta İstanbul olmak üzere Ankara, Sakarya, Tekirdağ, İzmir, Şanlıurfa ve Karabük'ü de kapsadığını söyledi. Vali Güler, "Bu şehirlerimizde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 52 kişi yakalandı. Çeşitli marka ve modellerde 60'I lüks olmak üzere toplam 105 çalıntı ve çenç oto ele geçirildi. Araçların sayısının artacağını tahmin ediyoruz. Şahıslarla birlikte ayrıca çalıntı çep telefonu, 4 bine yakın sahte ruhsat, 56 çift plaka, 47 adet sahte plaka belgeleri, 8 silah, 200'e yakın mermi, sahte plaka yapımında kullanılan malzemeler ele geçirildi" dedi. 

Vatandaşları, kısa süreli araçtan ayrılma durumunda kontak anahtarını araçta bırakmamaları konusunda uyaran Vali Muammer Güler, özellikle halkın yoğun bulunduğu yerlerde yan kesiciliğe karşı araç anahtarlarının güvenli ceplerde bulundurulması gerektiğini söyledi. Güler, "Araçlardan indikten sonra kapı ve camların kontrol edilmesi, değerli eşyaların araçta bırakılmaması lazım. Lüks araçların çoğunluğu, üzerinde kontak anahtarı bulunduğu sırada çalınmıştır.
Araçlar, teslim fişi olmadan valelere teslim edilmemeli. Aracın teslim edildiği kişinin otoparkta çalıştığından emin olunmalı. Araç satın alırken, tescil kaydının kontrol edilmesi, yedek anahtarının mutlaka alınması gerekir. Pedal kilidi ve alarm, hırsızlar için caydırıcıdır Geçtiğimiz yıl Ocak - Şubat dönemlerinde bin 791 oto çalındı, bu yıl aynı dönemde çalınan araç sayısı bin 142. Operasyon kapsamında 6 kamu personeliyle ilgili inceleme sürüyor. Olayın hangi aşamasında yardımcı oldukları, inceleme sonucunda ortaya çıkacak" diye konşutu. Yakalanan şahısların, organize bir suç şebekesi olduğunun altını çizen Güler, "İstanbul'daki en büyük suç şebekesi olduğu söylenebilir. Son yıllarda gerçekleştirilen en büyük operasyon" açıklamasında bulundu. 

Ele geçirilen lüks araçlardan bazıları, İstanbul Emniyet Müdürlüğü bahçesinde basına gösterildi. İşadamı Şükrü Kılıç, operasyon kapsamında bulunan lüks aracını teslim almak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne geldi. Cerrah ve Vali Güler'in ellerini öpmek isteyen Kılıç, aracının anahtarını İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın elinden aldı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 15:05:23
Güncelleme :21 Şubat 2008 Perşembe 18:11:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?