30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Otomotivde paket bereketi

ÖTV indiriminin otomotiv pazarına çok olumlu yansıdığını ifade eden Doğuş Otomotiv Esenyurt Showroom yetkilisi, "Teknoloji marketlerinde, indirimlerde insanlar cam kırar; otomotiv müşterisi sadece cam kırmıyor" dedi.
4. Ekonomik Tedbir Paketi kapsamında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının düşürülmesinin ardından, otomotiv sektörü son yıların en hareketli günlerini yaşıyor. Stoklarını tüketen otomotivciler, henüz fabrikadaki araçlara dahi sipariş açmaya başladı.


Tedbir Paketi çerçevesinde hafif ticari araçlarda ÖTV oranının yüzde 10'dan yüzde 1'e; binek otomobillerde ise 1600 cc'ye kadar olan motorlu versiyonlarda yüzde 37'den yüzde 18'e düşürüldü. Bu indirim, ortalama bir ticari araca 3 bin TL, ortalama bir binek otomobile ise yaklaşık 6 bin TL yansıdı.
Otomotiv bayileri, vergi indiriminin özellikle binek araç satışlarını etkilediğini belirtirken, indirimin otomobil almaya düşünmeyen, "sıfır" müşteri oluşturduğuna da dikkat çekti.


Doğuş Otomotiv Esenyurt Showroom yetkilisi, indirimin ardından uzun zamandan beri durgun seyreden pazarın hareketlendiğini ve bunun, neredeyse 10 seneden beri yaşanan en hareketli günler olduğunu ifade etti. Yetkili, "Teknoloji marketlerinde indirimlerde insanlar cam kırar, otomotiv müşterisi sadece cam kırmıyor. Showroomlara inanılmaz bir akın var, telefonlar hiç susmuyor" dedi.
İndirimin özellikle binek araçlara olumlu yansıdığını ifade eden yetkili, stoklarda uzun süredir duran araçların kısa sürede faturaya dönüştüğünü ifade etti.
3 aylık satışların neredeyse 2 günde yapıldığını ifade eden Odak Opel Satış Sorumlusu Müjdat Üzer ise ÖTV indiriminin ön siparişlerdeki etkisine dikkat çekerek, "Stoklarımızı tükettik. Şu anda yolda, gelecek konumda, fabrikada araçlarımıza sipariş açmaya başladık" diye konuştu.
Fiat Binek ve Fiat Ticari Araçlar da, vergi indirim kararının ardından "ÖTV Devleten, KDV Bizden" sloganıyla yeni bir kampanya başlattı. Kampanya çerçevesinde, Fiat markalı ticari araçlarda 8 bin 600 TL'yi aşan indirimler sunulurken; Fiat markalı binek otomobillerde ise başlangıç fiyatları itibariyle 5 bin 500 TL'yi aşan indirimlerle beraber Mart ayı boyunca 5 yıl veya 150 bin km uzatılmış garanti hediye ediliyor.


Koç Fiat Kredi ise 24 aya varan vadelerle araç anahtar teslim tutarının tamamına kredi imkanlarının yanı sıra 48 ay vade ve 322 TL'lik taksitlerle 10 bin TL'lik kredi kullanma avantajı da sunuyor.


Fiat İş Birim Direktörü Okan Baş konuyla ilgili olarak, "Pazartesi günü itibariyle çağrı merkezlerimize 1637 telefon alırken, showroomlarımızı ise yüzde 200'lük artışla bin 500 kişiye yakın müşteri ziyaret etti. Pazartesi günü sonunda ise 600 adede yakın bağlantı yaptık ki bu bir önceki hafta ile karşılaştırdığımızda neredeyse 5 kata varan bir artış anlamına geliyor" dedi.
Baş, ÖTV indirimiyle birlikte oluşan bu olumlu rüzgarın Mart ayı toplam pazarına bile etkisinin hissedilir derecede fazla olacağına inandıklarını kaydederek, "Zira 16 Mart Pazartesi günü itibariyle açık biçimde görülüyor ki Fiat showroomlarında hem binek hem ticari araç modellerimize yönelik olarak müthiş bir ilgi ve talep var. Pazartesi günü itibariyle çağrı merkezlerimize 1637 telefon alırken, showroomlarımızı gelen ise yüzde 200'lük artışla 1500 kişiye yakın müşteri ziyaret etti. Pazartesi günüsonunda ise 600 adede yakın bağlantı yaptık ki bu bir önceki hafta ile karşılaştırdığımızda neredeyse 5 kata varan bir artışı ifade ediyor" diye konuştu.


Fiat İş Birim Direktörü Okan Baş, ilk gün beklentilerinin üstünde bir bayii trafiği gerçekleştiğini ve bunun önümüzdeki günlerde nispeten azalsa da mart ayı boyunca devam etmesini beklediklerini de ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 18 Mart 2009 Çarşamba 15:27:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?