20
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Otoparklarda değnekçi korkusu bitiyor

Vatandaşlar, artık otomobillerini Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standartlarına göre belirlenen otoparklara park edecek. BELTUR elemanlarının görev yapacağı otoparklara parkomat takılacak. Böylece araç sahiplerinin korkulu rüyası değnekçiler de sokaklardan silinecek.


Otopark sorununa köklü çözüm getirmek isteyen Büyükşehir Belediyesi, öncelikle bütün açık otoparkların envanterini çıkardı. Bakırköy, Beyoğlu, Beşiktaş, Eminönü, Eyüp, Fatih, Güngören, Küçükçekmece, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Pendik ilçelerinde yapılan çalışmalarda 118 bin 134 açık otopark yeri tespit edildi. Otoparkların araç kapasitesini ortaya çıkaran rakamlar, TSE kriterlerine göre belirlendi. TSE’ye göre, bir araçlık otopark yeri, manevra alanı dahil, 10 metre kare olarak kabul ediliyor.

Park alanları belirlendikten sonra yapılan protokolle, tüm alanların işletmesinin 4 yıl içinde BELTUR’a verilmesi kararlaştırıldı. Açık otoparkların devriyle ilgili protokol, hafta başı imzalandı. Protokolü, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetim Şube Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Emlak Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)ve ilgili belediyeler imzaladı. Buna göre şehrin 32 ilçesindeki 87 otopark, BELTUR’a devredilecek. Bu kapsamda günde ortalama 3 bine yakın minibüsün park ettiği Topkapı’daki Anadolu ve Trakya minibüs otoparklarını da BELTUR işletecek.

Devir işlemlerine başlandığını ifade eden BELTUR Genel Müdürü Süleyman Taygar, şunları söyledi: “İstanbul’a çağdaş bir otopark yönetimi getireceğiz. Sayın başkanımızın da destekleriyle uygulayacağımız sistem, değnekçi sorununu kökünden kazıyacak. Vatandaşlarımız, kentimizde diledikleri yerde araçlarını güvenle park edebilecek. Otomobilime herhangi bir zarar verilir mi kaygısı sona erecek.”

BELTUR’un işleteceği tüm otoparklarda, sistem için pilot bölge seçilen Eminönü modeli uygulanacak. Büyükşehir Belediyesi, daha önce yaptığı çalışmayla, öncelikle Eminönü’deki otoparklara parkomat konacağını duyurmuştu. Otoparkların BELTUR’a devriyle birlikte, bu ilçede pilot olarak uygulama başlayacak. Daha sonra tüm ilçelerde aynı sistem uygulanacak. Ayrıca her otoparkta BELTUR’un özel eğitimli görevlileri bulunacak. Fiyatları, Büyükşehir belirleyecek. Belediyenin tespit edeceği bazı otopark alanlarında hafta sonları ücret alınmayacak.

İstanbul’un yıllık otopark cirosu 1.1 katrilyon lira (1.1 milyar Yeni Türk Lirası). Buna rakama, katlı, açık ve özel otoparkların hepsi dahil. Gelirin büyük kısmı açık otoparklardan. Kesin tespit edilmiş bir rakam yok, ancak bu rakamın yarıdan fazlası açık otoparklara ait. Ancak açık otoparkların pek çoğunda yasa dışı çalışan değnekçiler bulunduğundan, gelirin büyük kısmı belediyelerden ziyade bu insanların cebine gidiyor.


Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2005 Çarşamba 12:46:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?