3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Özel hastaneyi şikayet etti

Bağcılar'da özel bir hastanenin oğlu Yusuf Can adına usulsüz işlem yaptığını fark eden Yüksel Kaya, durumu hemen SGK'ya şikayet etti.


Katılım payı uygulaması, ilginç bir yolsuzluğu ortaya çıkardı. Eczaneye giden Yüksel Kaya, oğlunun özel bir hastanede muayene edilmiş gibi gösterildiğiniöğrendi.




Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hastanelerdeki gereksiz yoğunluğu azaltmak için ekim ayından itibaren 'muayene katılım payı' alıyor. Devletin harcamalarına tasarruf getirmesi beklenen uygulama ile sağlıktaki yasadışı uygulamalar da gün yüzüne çıkmaya başladı. Önceden rastgele topladıkları karne numaralarını girerek haksız kazanç sağlayan hastaneler, usulsüzlüğe devam ediyor. Bazı kuruluşlar, muayene etmedikleri vatandaşların kimlik numarası ve ad-soyadını girerek hizmet almış gibi gösteriyor. Mağdurlar, hiç gitmedikleri hastanede muayene olduklarını eczanede karşılarına çıkan 10 YTL'lik katılım paylarıyla öğreniyor. Bu sayede artık haklarını arayabiliyor.

İstanbul Bağcılar'da oturan Yüksel Kaya, oğluna daha önce hiç gitmedikleri özel bir hastanede poliklinik hizmeti verildiğini öğrenenlerden yalnızca biri. Geçtiğimiz hafta 4 yaşındaki Yusuf Can'ı sağlık ocağına götüren aile, eczaneye ilaç almaya gittiğinde oğullarının kasım ayında Bağcılar'daki özel bir hastanede çocuk doktoru tarafından muayene edildiğini öğrendi. Eczane ekstra 10 YTL isteyince şaşkına dönen baba Kaya, soluğu söz konusu hastanede aldı. Hastanedeki görevli sisteme girerek, babaya 8 Kasım 2008 tarihinde bu hizmetin verildiğini söyledi. Ayrıca sistemde Yusuf Can Kaya'nın kimlik numarası ve 8 ay önce ailenin kapatılan ev telefon bilgileri de yer alıyordu. Fakat çocuğun karnesinde söz konusu hastaneyle ilgili herhangi bir işlem bulunmuyordu. Israrla bu hastaneye gelmediklerini belirten Kaya, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Yetkiliye oğlumu muayene ettiğini söylenen hekimle görüşmek istediğimi söyledim. Ayrıca varsa imzam olan kağıdı görmek istedim. Bana 'doktorla görüşseniz bile hatırlamaz. Değişen bir şey olmaz. İmzalı kağıdı da fark ücreti almadığımız için vermiyoruz.' dediler." Çocuğunu son 3 ayda iki kere doktora götüren Yüksel Kaya, ikisinde de sağlık ocağına gitmiş. Biri ekim ayında diğeri de iki hafta önce olan muayenelerde Yusuf Can'ın sağlık karnesi kullanılmış. 10 YTL'lik katılım payını ödemeyeceğini belirten mağdur adam, hakkını sonuna kadar aramak için SGK'ya da başvurmuş.

Söz konusu hastane iddiaları reddederken Sosyal Güvenlik Uzmanı Ziya Perver, bu tür usulsüzlüklerin önceden beri yapıldığına dikkat çekiyor. Perver, "Eğer baba gitmediğini söylüyorsa birileri bu kişilerin kimlik numarasını, ad-soyadını öğrenip işlem yaptırmış. Burada hastane kendini 'suçsuz gösterse bile' gelen kişilerin bilgilerini mutlaka kimlik veya ehliyetle sorgulaması lazımdı." diyor. Ayrıca, son KEY ödemelerinde açıklanan kimlik numarası ve ad-soyadı bilgileriyle kötü niyetli kişilere fırsat verildiğini de vurguluyor. SGK yetkilileri ise 'muayene katılım payı' ile artık bu tür usulsüzlüklerin önüne geçileceğini savunarak, "Mağdurlar hemen bize başvursun. Sorumlular hakkında gereken yapılacak." diye konuşuyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 11:49:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?