10
Mayıs
2025
Cumartesi
İSTANBUL

Özel İdare Büyükşehir'e devredilecek mi?

İstanbul’da İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi’nin kaldırılarak, Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi isteniyor. Teklifin kabul edilmesi halinde, Suriçi’nde tarihi özelliği olan bir yerde İstanbul Şehir Meclisi’nin hizmet verebileceğine dikkat çekiliyor. Bu durum, “Pilot uygulamanın prestijini artıracaktır’ şeklinde değerlendiriliyor. Beyazıt’taki İstanbul Üniversitesi Rektörlük ve Hukuk Fakültesi binasının bunun için en ideal mekan olacağı ifade ediliyor. Üniversite’nin çoğu bölümünün Avcılar Kampüsü’ne taşındığı hatırlatılarak, “Rektörlük, Hukuk ve Suyasal için Avcılar kampüsüne üniversitenin talep edeceği yeterli donanımda bina yapılarak, Beyazıt Kampüsü dünyanın en güzel Şehir Meclisi Kompleksi şeklinde düzenlenebilir” denildi.


Konuyla ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi Muamelat Müdürü Kadir Erol, bir rapor hazırladı. Erol’un raporu, özellikle Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Gurubu’ndan destek alırsa, Büyükşehir Meclisi’nde görüşülecek. Meclis, teklifi kabul ederse, Büyükşehir Belediye Meclisi de İstanbul Şehir Meclisi adını alacak.

Meclisi Muamelat Müdürlüğü’nce hazırlanan teklif projesinde, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na atıfta bulunularak, “Yeni yasal düzenlemelere göre, Büyükşehir Belediyesi İstanbul’un her metre karesini planlayabilir, denetleyebilir ve her metre karesine bütün belediye hizmetlerini götürebilir” deniliyor. Ayrıca Köy Hizmetleri’nin diğer illerde il özel idarelerine, İstanbul ve Kocaeli’de ise Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiği hatırlatılıyor.

Projede, son tekliflerin de dikkate alınarak, İstanbul’da İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi’nin kaldırılıp; tüm görev, yetki, sorumlulukları ve bütçesiyle birlikte Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi isteniyor. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin de bu duruma uygun olarak yeniden yapılanabileceğine işaret ediliyor. İstanbul’un İl Özel İdaresi’nin yapabileceği bütün hizmetlerin, aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi’nin de yapacağı hizmetler olduğuna dikkat çekilen çalışmada, “Bu sebeple İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi’nin yarı bir yerel yönetim olarak mevcudiyeti mükerrer hale gelmiştir” açıklaması yer alıyor..

Muamelat Müdürlüğü’nün teklif projesi, meclis üyelerine sunuldu. Yapılan açıklamaya göre, şu ana kadar gelen görüşlerin olumlu olduğu belirtildi. Projeyi, özellikle AK Parti Gurubu benimserse, mecliste görüşülecek. Meclis’te kabul edilmesi halinde, Büyükşehir Belediye Meclisi İstanbul Şehir Meclisi adını alacak. Modelin başarılı olması halinde, diğer büyükşehirlerin de uygulamaya geçmesi bekleniyor.

Öte yandan projenin uygulanması, yasal düzenlemelerle mümkün olabilecek. Anayasa’nın Mahalli İdareler başlıklı 127. maddesinin 3. fıkrasının son cümlesi, “Kanun büyük yerleşim merkezleri için özel yönetim biçimleri getirebilir” hükmü yer alıyor. Muamelat Müdürlüğü, bu hüküm çerçevesinde, projede önerilen şekliyle bir yasal düzenlemenin yapılabileceğini ifade ediyor.

Mehmet Arifoğlu
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2005 Cumartesi 13:30:27
Güncelleme :28 Mayıs 2005 Cumartesi 14:38:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?