3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Özel sektöre çağrıda bulundu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ibadet adına yapılan kurban kesimini bir katliama, vahşete, işkenceye dönüştürmeden kendi kutsallığı içinde gerçekleştirmek gerektiğini belirtti.

Kurban kesimi konusunda değerlendirmelerde bulunan Topbaş, kurban kesiminin bir ibadet olduğunu, ancak her yönüyle mükemmel yapılan ibadetin daha güzel olduğunu söyledi.

Dolayısıyla bu hassasiyetle yaklaşarak bu vecibenin yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden Topbaş, “İbadet adına yapılan kurban kesimini bir katliama, vahşete, işkenceye dönüştürmeden kendi kutsallığı içinde gerçekleştirmek gerekir” dedi.

İstanbul'da yaşanan sıkıntının nüfusuyla orantılı olarak milyonlarca hayvanın bir günde kesilmesinden kaynaklandığına işaret eden Topbaş, şunları söyledi:

“Kesim işleminin ilk gün öğleden önce yapılması şart değil. Diğer günler de kesilebiliyor. O günlere yaymak mümkün. Aksi takdirde kasap yetiştiremezsiniz. İnsanımızın bir çoğu Anadolu'da tarlasının, bahçesinin yanında kestiği gibi burada da 'keserim' diyor. Tabii şehirde artık bunlar olmaz. Bizim de artık kesim işlerini bizzat kapımızın önünde değil, kesimhaneler nerede ise orada gerçekleştirmemiz gerekiyor.”

Topbaş, Büyükşehir Belediyesi olarak geçen yıl 6-7 noktada kesim sistemi kurduklarını, bu yıl bu sayının daha da artırıldığını belirterek, “AB'ye girme müzakereleri yaptığımız bir süreçte artık bizim bunları çok kaliteli, düzgün, temiz ve ibadetin ruhani boyutunu hissettirecek, farklı manzaraları ortadan kaldıracak boyuta gelme adına çalışmalarımız var. Vatandaşlarımızın da bize yardımcı olması lazım. Yağmur, çamur içinde, yerde soyulmuş açılmış, etrafında hissedarların beklediği manzaralar olmaması lazım. Artık bu görüntülerin ortadan kalkacağına inanıyorum” diye konuştu.

ÖZEL SEKTÖRE ÇAĞRI

Kurban keserken kendilerini yaralayan, hayvanlara zarar verenlerin olduğuna da dikkati çeken Topbaş, vatandaşları mutlaka bu işi bir gün sonraya da kalsa ehillerine yaptırmaları konusunda uyardı.

Topbaş, kurban kesim yerlerinin oluşturulması konusunda özel sektöre de çağrıda bulunarak, “Kurban Bayramı süresince 'biz kesimhanemizi kurup bu işi yaparız' diyecek şirketlere açığız. Geçici olarak tesislerini kurup hizmet versinler” dedi.

Katlı otoparkların hafta sonu semt pazarlarına, kurbanlarda da kurban kesim alanlarına dönüştürülmesi yönünde çalışmaları olduğunu da dile getiren Topbaş, bu proje uygulamaya girdiğinde çevreye sıkıntı vermeyecek kötü görüntülerin ortadan kalkacağını söyledi.

KURBAN SATIŞ YERLERİ KENT DIŞINA ÇIKACAK

Topbaş, kesim yerlerinin yanı sıra kurban satış yerlerinin de kent merkezinin dışına çıkarılması gerektiğini ve bunun adımlarını da yavaş yavaş attıklarını belirtti.

Topbaş, “Artık kurban satış merkezlerinin kentin içinde çadırlarda olmaması lazım. Bu işi yapanların insan gibi satış yapabilecekleri, ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yerlerin hazırlanması konusunda arkadaşlara talimat verdim. Bazı proje çalışmalarımız var. Bu proje gerçekleştiği zaman, kesimhaneler de satış noktalarının yanında olacak” dedi.

“CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL”

Kurbanlarını belirlenen kurallar çerçevesinde kesmeyenlere her yıl olduğu gibi bu yıl da cezai müeyyide uygulanacağını belirten Topbaş, ancak cezaların çok fazla caydırıcı olduğunu düşünmediğini söyledi.

Topbaş, bunun bir mantık, düşünce, saygı olduğunu ifade ederek, ibadetin kutsallığını düşünerek doğru yerlerde, hayvana eziyet etmeden bu ibadetin yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
A.A
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2006 Pazartesi 11:07:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?