1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Pamuk dünyası İzmir'de buluşuyor

Beyaz altın olarak nitelendirilen, tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin ana hammaddesi olan pamuğun kaderini tayin eden Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi'nin (ICAC) 2007 yılı Genel Kurul Toplantısı, 22-26 Ekim 2007 tarihleri arasında İzmir Hilton Oteli'nde gerçekleştirilecek. 

Küresel ısınmanın pamuk üzerindeki etkilerinin Türkiye'deki toplantıda görüşüleceğini ve 66. kez düzenlenecek olan genel kurul toplantısının ana temasının "Strategies for National Competitiveness", yani "Pamuk Üreticisi Ülkelerin Ulusal Rekabet Stratejilerinin Belirlenmesi" olarak belirlendiğini kaydeden Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, organizasyonun başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için 2 yılı aşkın bir süredir çalışmakta olduklarını söyledi. Pamuk üretimi, tüketimi ve üretim teknolojisindeki gelişmeler konusunda araştırmalar yaparak, dünya pamuk durumunu analiz etmek; ayrıca tahminlerde bulunmak ve istatistikler yayınlamak amacına yönelik olarak 1939 yılında kurulan ve halen 42 ülkenin üyesi olduğu Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi'nin İzmir'de yapacağı toplantıların başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için Dış Ticaret Müsteşarlığı başkanlığında ilgili bakanlıkların ve Türkiye geneli ilgili sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile İcra
Kurulu; İzmir'de bulunan ilgili kuruluşların iştirakiyle de İcra Komitesi oluşturuldu. Sekreteryasını Ege İhracatçı Birlikleri'nin üstlendiği İcra Komitesi, başarılı bir organizasyon gerçekleştirilmesi için titiz bir çalışma yürütüyor. Belli aralıklarla 2 yıldır DTM İhracat Genel Müdür Yardımcısı Ziya Altunyaldız'ın başkanlığında yapılan İcra Komitesi toplantılarına, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Tarım İl Müdürlüğü, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, İzmir Ziraat Odası, TARİŞ ve ilgili diğer kamu kurumlarının yöneticileri de katılarak hazırlıklara katkıda bulundu. 

Pamuk politikaları konusunda sözsahibi ülkelerin resmi ve özel sektör temsilcilerinden oluşan yaklaşık 600 kişinin katılımı ile düzenlenecek olan genel kurul toplantısının başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinin, Türkiye ve İzmir için prestij meselesi olduğunu belirten Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, bu nedenle başarılı bir organizasyon için yoğun bir çalışma temposu ile hazırlıklarını yürüttüklerini söyledi. Dünyada küresel ısınma nedeniyle önemli üretim ve kalite düşüşlerinin yaşandığı bir yılda ICAC 66. Genel Kurul Toplantısı'nın daha da önemli hale geldiğini anlatan Ünlütürk, "Genel kurul toplantısının amacına ulaşabilmesi için 2005 yılında Dış Ticaret Müsteşarlığı Başkanlığı'nda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birlikleri Ortak Yönetim Kurulu, Tekstil İşverenleri Sendikası ve İzmir Ticaret Borsası temsilcilerinden oluşan bir İcra Kurulu oluşturduk. Sözkonusu kurulun faaliyetlerini desteklemek amacıyla da yine Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın başkanlığında İzmir'deki kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile İcra Komitesi oluşturduk. Genel kurul toplantısı ile ilgili olarak seri toplantılar düzenleyerek, öncelikli olarak organizasyon ile ilgili tahmini bir bütçe oluşturma yoluna gittik. ICAC 66. Genel Kurul Toplantısı'nın Türkiye ve Türk tekstil sektörüne yaraşan profesyonel bir biçimde düzenlenebilmesini teminen bir kongre organizatörü firma ile anlaşmaya vardık" diye konuştu. 

İcra Komitesi'nin çalışmaları sonucunda organizasyon ile ilgili uygun mekanların, gerek toplantı ve gerekse sosyal etkinlikler ile ilgili programın belirlendiğini, diğer faaliyetler ile ilgili olarak yol haritasını ortaya koyduklarını anlatan Ünlütürk, sözlerine şu şekilde devam etti:
"ICAC toplantısı için 41 ülkeden Türkiye'ye gelecek olan 600 civarındaki katılımcıya uygun bir toplantı zemini hazırladığımız gibi, Ege Bölgesi'nin pamuk ekim alanları, tekstil ve konfeksiyon tesisleri ziyaret edilecek. Aynı zamanda Ege Bölgesi'nin tarihi ve turistik yerlerini kapsayan programlarımızda olacak. Organizasyon ile ilgili son düzlüğe girdik, bu konuda İzmir kenti olarak başarılı bir sınav vereceğiz."

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2007 Çarşamba 13:02:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?