4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Pamuk lehine ikinci ret

‘30 bin Kürdü ve 1 milyon Ermeniyi öldürdük’ dediği gerekçesiyle Orhan Pamuk hakkında Kemal Kerinçsiz ve arkadaşlarının açtığı tazminat davasını mahkeme ikinci kez reddetti

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar Orhan Pamuk hakkında, “30 bin Kürdü ve 1 milyon Ermeniyi öldürdük” dediği gerekçesiyle açılan tazminat davası yeniden reddedildi. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını davacılar lehine bozmuştu. 

İstanbul Şehit Anaları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Pakize Alp Akbaba ve “Ergenekon” soruşturmasında tutuklanan avukat Kemal Kerinçsiz’in de aralarında bulunduğu 6 kişinin başvurusu üzerine başlayan yargı süreci dün Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde devam etti. Duruşmaya Orhan Pamuk ile davacılar katılmazken, tarafları avukatları temsil etti. Duruşmada hâkim, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin 11 Aralık 2007 tarihli bozma ilamını okudu. 

Davanın “kişilik haklarına saldırı” nedenine dayandığına yer verilen ilamda, mahkemece daha önce “davacıların Türk milletinin bir ferdi olmaları nedeniyle yansıma yoluyla kişilik haklarına saldırı olduğunun kabulüne imkân olmadığı” ve “davacıların dava ehliyetinin bulunmadığı” gerekçeleriyle reddedildiği hatırlatıldı.

Mahkeme kararında direndi 

İlamda, “Pamuk söylendiği iddia edilen sözlerin, davacıların vatandaşlık bağıyla bağlı bulundukları Türk milletine yönelik olması durumunda davacıların dava ehliyetinin bulunduğunun kabul edilmesi gerektiği” belirtilerek, mahkemece verilen kararın davacılar lehine esastan bozulduğu kaydedildi. 

Hâkimin Yargıtay ilamına karşı görüşlerini sorduğu davacıların avukatı Necip Yenişan, bozma ilamına uyulmasını, davalı Orhan Pamuk’un avukatı Fikret İlkiz ise mahkemenin önceki kararında direnmesini istedi. Davayı yeniden karara bağlayan hâkim, önceki kararında direnerek davanın reddine hükmetti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2008 Cumartesi 09:54:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?