2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Papa için 4 gün OHAL yönetimi!

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 29 Kasım'da İstanbul'a gelecek Papa için tüm ayrıntıların düşünüldüğü bir prova yaptı. Sabah saatlerinden itibaren Papa'nın güzergahı üzerinde bulunan tüm yollarda polis tertibat aldı.

Görev yapacak polislere krokiler dağıtılarak hangi noktalarda kaç metre mesafe ile duracakları, hangi durumlarda ne yapacakları anlatıldı. Papa'nın Atatürk Havalimanı'ndan ayrıldıktan sonra kullanacağı sahil yolu güzergahında prova başladı.

Yenikapı İskelesi park alanında toplanan polislere görev dağılımı yapıldı. Yeşilköy'den başlayıp Eminönü'ne kadar uzanan Sahil Kennedy Caddesi'nin Yenikapı mevkiinde toplanan 500 polis genel provada görev yerlerini paylaştı. 7 ilçenin ekipleri daha sonra belirlenen noktalarına hareket etti.

TRAFİK YOĞUNLUĞUNA DİKKAT

Yenikapı'dan görev yerlerine dağılan polislerden Eminönü'nde görev yapacak olan ekipler sabahın erken sahiplerinden itibaren Ayasofya Müzesi'nin önünde ve Sultanahmet Meydanı'na yerleşecek. Sultanahmet Camii'nin etrafına da her 15 metreye bir polis düşecek şekilde meydan çembere alınacak. Vatandaşlar geçiş güzergahlarındaki trafik yoğunluğuna karşı uyarıldı.

HEYKEL DE HAZIR

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi de Harbiye'deki St. Esprit Kilisesi'ne dikilen Papa'nın 23. Jean'ın heykeli çevresini çiçeklendirdi. Papa, heykeli kutsayacak ve daha sonra heykel St. Antuan Kilisesi'ne konulacak.


'O ölmeye geliyor'

YENİ ŞAFAK Gazetesi'nde Taha Kıvanç takma adıyla yazan Fehmi Koru, dünkü yazısında ilginç bir komplo teorisi ortaya attı. Koru'ya göre, Papa'ya Türkiye'ye ölmeye geliyor. Koru, yazısında Vatikan'la ilgilenen bir dostunun söylediği sözlerden çıkardığı yorumu şöyle aktardı: 'Papa kutsal bildiği bir dava için kendini feda etmek üzere bile isteye suikasta uğramak için Türkiye'ye geliyorsa? İşte bu soru beni dehşete düşürdü. Papa'nın ziyaretinin en rahatsız edici yönü, geleceği belli olduktan kısa süre sonra o ünlü konuşmayı yapması... Siz hiç konukluğa hazırlanan birinin, ziyaret öncesi hane halkınca kutsal bilinenlere küfrettiğini gördünüz mü?

Papa'nın yaptığı işte buydu. Ama neden? Dostum, 'Papa kutsal bildikleri için kendini kurban etmek üzere Türkiye'ye geliyor' kanaati o konuşmaya dayanıyor.'

Koru, yazısında Papa'nın Türkiye'de bir suikasta kurban gitmesi durumunda 'Medeniyetler İttifakı diye çıkılan yolun öyle bir olay üzerine ne hal alacağını düşünmek bile istemiyorum' diyor.

39 yıl önce Papa'ya yaklaşmak kolaydı

AKŞAM Gazetesi muhabiri Özcan Büyükoğlu, bundan 39 yıl önce İstanbul'a gelen Papa 6. Paul'ü gazeteci olarak takip eden gazetecilerden biri. Hem de elinde gazeteci olduğunu belirten hiçbir tanıtım kartı olmadan.

Özcan Büyükoğlu o ziyareti şöyle anlattı: 'Papa'nın programı gereği Sultanahmet Camii, Topkapı Müzesi ve Ayasofya gezilecekti. Papa'nın çevresinde Vatikan'dan gelenler dahil 12 koruma vardı. Peşlerinden Ayasofya'ya girdiğimde bana, 'Sen kimsin, burada ne işin var?' diye soran olmadı. Papa'nın dua sahnesinde rahatlıkla fotoğraf çektim. Bir Papa'nın Türkiye'yi ilk kez ziyaret edişi olan 39 yıl önce yaşananlarla 16. Benedict'in bugün yapacağı ziyareti kıyasladığımda, olağanüstü alınan bu önlemler gerginlikle gelinen noktayı gösteriyor.'

Akşam/Zana YAVUZ - Emre KULCANAY
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2006 Salı 09:56:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?