3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Papa'ya karşı sağduyu çağrısı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Papa 16. Benedict'in Türkiye'ye ziyaretinin, her şeyi düzeltmese de İslam ve Hıristiyanlık arasındaki diyalog için önemli bir adım olacağını belirterek, "Papa'yı, Türk insanına yakışan misafirperverlik ve sağduyuyla ağırlamamız gerekiyor" dedi.
 
01-03 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek "Afrika Kıtası Müslüman Ülke ve Toplulukları Dini Liderler Toplantısı" hakkında basın toplantısı düzenleyen Bardakoğlu, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yabancı basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Papa 16. Benedict'in talihsiz açıklamalarının ardından Türkiye'ye yapacağı ziyaretin bütün hataları düzeltmese bile, diyalog için bir başlangıç olabileceğini söyledi. Bardakoğlu, "Papa, siyasi bir lider olabilir fakat ben sadece kendisinin dini lider sıfatını önemsiyorum. Kendisiyle dini lider olarak görüşeceğim. Kendisinin siyasi düşünceleri bizim ilgi alanımıza girmiyor. Çünkü bizim Diyanet İşleri Başkanlığı olarak siyasi bir yanımız yok. Afrika Kıtası Müslüman Ülke ve Toplulukları Dini Liderler Toplantısı'nda siyasetle ilgili hiçbir açıklama olmayacak. Toplantının hiç bir siyasi tarafı olmayacak" dedi.
 
Türkiye'nin, din ve siyasetin ayrı ayrı işlediği bir ülke olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, "Papa'nın açıklamaları son derece talihsizdi. Bu açıklamaları, bütün Hıristiyan dünyasının açıklamalarıymış gibi düşünmek hatalı bir tutum olur. Çünkü bu, Papa'nın bireysel olarak yaptığı bir açıklamadır ve kendisinin bireysel düşünceleridir. Bu açıklamalardan sonra bütün Hıristiyan dünyasını suçlamamak gerekir. Bu açıklamaya karşı protestolar yapıldı. Protestolar özgürlüğün göstergesidir, tabii ki olacaktır. Her demokratik ülkede olduğu gibi. Protesto düzenlerken dini ögelere zarar verilmemesi gerekiyor. Papa'nın Türkiye'ye ziyareti, her şeyi düzeltmese de yine de pek çok İslam ve Hıristiyanlık arasındaki diyalog için önemli bir adım olmuş olacak" diye konuştu.
 
Bardakoğlu, "Papa'nın ziyareti sırasında herhangi bir protesto olabilir mi?" sorusu üzerine, "Papa geldiği zaman Türkiye'de protestolar olabilir fakat olaya sağduyu ile yaklaşmamız gerekiyor. Papa'yı, Türk insanına yakışan misafirperverlik ve sağduyuyla ağırlamamız gerekiyor. Bugüne kadar Türk insanı her zaman bu tür haksız açıklamalarla karşılaşmıştır. Büyük bir olay olacağını düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2006 Salı 14:17:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?